Opskrifter
Brød

Jeg har malet.....
personer
Det skal du bruge:

Mel, mel, vand, gær og nowet.....

Sådan gør du:

 

hjemmegjortepitabrød 012.jpg

MEL! Ja, jeg malede mel........

Jeg fandt en opskrift på pitabrød på nettet - http://www.broedet.dk:80/opskrift-paa-pitabroed/ - og tak til Søren for den :-)

Det måtte da bare prøves - hjemmebagte pitabrød, mums.

I opskriften står der, at der skal bruges Ølandshvede. Det kunne jeg ikke lige få fingre i, men i vores lokale Føtex Food kan man selv male sit mel - næsten ligesom når man maler kaffebønner ;-)

Så jeg konkluderede, at spelt nok var dét, der kom nærmest Ølandsmelet.

Og således gik jeg i omdrejninger:

hjemmegjortepitabrød 001.jpg

Her er den fine TIPO 00 mel:

hjemmegjortepitabrød 002.jpg

Og her den nymalede spelt:

hjemmegjortepitabrød 003.jpg

Til 12 store pitabrød, brugte jeg følgende:

  • 6 dl. lunken vand,
  • 50 gr. gær,
  • 4 tsk. Maldon Seasalt,
  • 2 tsk. rørsukker,
  • 300 gr. italiensk TIPO 00 mel,
  • 500 gr. nymalet spelt
  • 2 spsk. olivenolie.

Gæren udrøres i den lunkne vand, salt og sukker tilsættes, olie blandes i, og mel tilsættes lidt efter lidt, mens der røres godt i røremaskinen - jeg lod dejen ælte 15 min.

Så sættes dejen til hævning under et klæde i en time, hvorefter den "slåes ned" - som her, hvor den er klar til at formes til 12 boller:

hjemmegjortepitabrød 004.jpg

Her er bollerne, der nu får lov at hæve under klæde i en halv times tid:

hjemmegjortepitabrød 005.jpg

Trods billedets lidt slørede kvalitet, ses det tydeligt, at strukturen i dejen er grov, grundet spelmelet:

hjemmegjortepitabrød 006.jpg

Så har bollerne hævet:

hjemmegjortepitabrød 007.jpg

Og herefter er det bare at trykke dem flade - ca. 1 cm tykke, skal de være - og bage dem, gerne på en gennemvarm bagesten.

Jeg valgte at lave mine på grillen - og smed de første brød på, da denne viste 225 grader. Det er for lav temperatur - for det endte med at blive...... bare flade brød uden den karakteristiske luftlomme:

hjemmegjortepitabrød 010.jpg

Okay, op med temperaturen på ca. 250 grader, og SÅ skete der ting og sager.......

Brødet skal KUN have 30 sekunder på den ene side, hvorefter det vendes, og bages færdigt 3-4 minutter - og se så, NU er der luft, hvor der skal være luft:

hjemmegjortepitabrød 008.jpg

hjemmegjortepitabrød 009.jpg

Lige til at flække......

hjemmegjortepitabrød 013.jpg

Og duften var vidunderlig:

hjemmegjortepitabrød 014.jpg

Jeg grillede nogle gode hakkebøffer og en pakke grill-bacon, og så blev pita'erne ellers monteret med salat samt dressing, og serveret med nachos og "gakkemåle" :-)

hjemmegjortepitabrød 015.jpg

hjemmegjortepitabrød 016.jpg

hjemmegjortepitabrød 017.jpg

hjemmegjortepitabrød 018.jpg

Det var der jo ikke mange ben i, og nu er der hjemmegjorte pitabrød i fryseren, mums :-)

God sommerdag derude :-)

/Trine


Krummerne springer - "Lonelandmand"-brød....
personer
Det skal du bruge:

Kig nedenfor

Sådan gør du:

lonelandmandbrød 023.jpg

Et par grill-venner har rost en brødopskrift i høje toner, så det måtte jeg da prøve at lave.

"Lonelandmand", der behørigt bør krediteres for opskriften, skriver, at det er et meget nemt brød at lave - og det er det.

Dog var jeg skeptisk, fordi det er første gang, jeg laver det, og det ER en meget speciel fremgangsmetode. Men ALDRIG har jeg lavet et brød, hvor krummen springer, som var det lige taget ud af den professionelle bagers ovn.

Her kommer en "trin-for-trin"-gennemgang af processen - så DU i hvert fald ikke står og tænker: "det går galt, det her".... for det gør det IKKE.

Mit største problem var, at jeg havde absolut NUL idé om, hvor stor en "form", der var anvendt til den dejportion, jeg fandt opskriften på. Og det skal være en "form" med låg, så eneste mulighed her hos mig (det til trods, at jeg nok ejer køkkengrej til flere familiers brug) var: min Römertopf......

(TIP: har du eksempelvis Le Creuset-gryder, kan man lave brødet i sådan een med låg).

Nu er Römeren jo af en vis størrelse - 5 liter, tror jeg - så jeg besluttede mig for at lave dobbelt-portion dej.

Hertil skal du bruge:

  • 7 dl. lunken vand
  • 20 gram gær (ja, det er IKKE ret meget)
  • 800 gr. hvedemel
  • 4 tsk. groft salt
  • 2 tsk. honning

samt lidt olie, men det venter vi lidt med.

lonelandmandbrød 007.jpg

Dejen skal IKKE æltes, det hele skal blot røres sammen - men jeg foretrak nu at gøre det i min røremaskine alligevel.

  • Gæren opløses i den lunkne vand,
  • salt og honning tilsættes.
  • melet røres i - lidt ad gangen, men i hastigt tempo

og SÅ har du en meget klistret dej, MEGET klistret - men bare rolig, det SKAL den være:

lonelandmandbrød 001.jpg

lonelandmandbrød 002.jpg

TIP : Sørg for, at der er rigeligt med plads i skålen (min skål rummer 6,7 liter, og jeg havde jo kun 1.5 kg. ingredienser, så jeg skulle mene, der var plads nok.........).

Skålen "lukkes" nu til med VitaWrap:

lonelandmandbrød 004.jpg

Her kan man nogenlunde ane, hvor højt op i skålen, dejen når:

lonelandmandbrød 003.jpg

Dejen skal nu hæve i 4 timer - så det er nok ikke lige et brød, du skal gå igang med 2 timer før "aftenkaffen"....... :-)

Her er det efter 2½ times hævning - det er godtnok vokset, trods den ringe gærmængde:

lonelandmandbrød 005.jpg

Præcis, da de 4 timer er gået, rammer min dej faktisk "låget" af VitaWrap, og det får den til at "falde" en smule sammen:

lonelandmandbrød 006.jpg

lonelandmandbrød 009.jpg

Det er tydeligt at se, hvordan gæren har arbejdet:

lonelandmandbrød 008.jpg

Se, nu kommer så det spændende - nu skal den klistrede dej nemlig hældes ud af skålen, vel at mærke UDEN man slår luften ud af den.

Samtidig skal man være lidt "fremad-tænkende" til når dejen skal over i Römeren, der nu har stået i blød i vand, og herefter er sat ud på grillen på en bagesten, således at grill og Römer varmes op samtidigt:

lonelandmandbrød 015.jpg

Jeg ved, at de, der har bagt en enkelt portion dej, har svært ved at få den "løftet over" i formen bagefter - og her stod jeg med en DOBBELT portion, så jeg måtte udtænke en plan.

BINGO:

Min pizzaspade, naturligvis........ men ak, jeg kunne se, at dejmængden nok ville være for stor - så et stort stykke bagepapir OVENPÅ pizzaspaden, så skulle det nok gå, uden "oversvømmelse":

lonelandmandbrød 010.jpg

Og NU skal vi bruge olien......... en "klat" hældes på bagepapiret, og du lader lige fingrene køre igennem det, så også dine fingre er olierede.

lonelandmandbrød 011.jpg

Som "Lonelandmand" siger: Det er ikke NU, du skal danse Zumba, for dejen skal ligeså forsigtigt med bløde bevægelser lempes over på arket med olie:

lonelandmandbrød 012.jpg

GODT, sådan - så langt, så godt. Tag nu den ene dejside, og fold over den anden med dine olieindsmurte fingre:

lonelandmandbrød 013.jpg

Og således folder du også den anden dejside over den, du lige har foldet:

lonelandmandbrød 014.jpg

Og så lader du dejen hvile ½ time, mens grillen (en alm. køkkenovn kan OGSÅ benyttes - ca. 225 grader) og Römeren varmes igennem.

Godt "bevæbnet" med en LANG bagepensel, går jeg ud og pensler formen (det er jo varmt nu, det stads), og så kommer vi til udfordringen - nemlig at få brødet lempet OVER I formen, uden at man så at sige slår luften ud af den.

lonelandmandbrød 016.jpg

YUPPI, det lykkes:

lonelandmandbrød 017.jpg

Låget på Römeren, luk grillen, og fint: temperaturen kører stabilt på små 225 grader.

lonelandmandbrød 019.jpg

Her var jeg så lidt "urolig" - fordi jeg som sagt ikke anede størrelsesforholdet mellem form og dejportion, men jeg satsede på, at jeg havde valgt et fornuftigt, proportionelt forhold, så jeg bagte brødet den tid, der var foreskrevet,  hvilket vil sige:

½ time ved 225 grader MED låg - hvorefter låget tages af.....

lonelandmandbrød 020.jpg

Brødet bages yderligere 15 minutter - UDEN låg :

lonelandmandbrød 021.jpg

Og nu kunne alle i miles omkreds vist dufte, at der var hjemmebag på vej.

Og SÅ til "svendeprøven" - hvordan er BUNDEN? "kogt" og bleg, eller sort, som kul?

Tjah, hvad synes DU? :-)))

lonelandmandbrød 022.jpg

ALDRIG har jeg frembragt et brød med sådan en skorpe, det formentlig "knasede", da jeg vendte det om på afkølingsristen:

lonelandmandbrød 023.jpg

Og afkølet - ja, det nåede det nu ikke at blive, før jeg lige MÅTTE skære en skive for at se, om det var gennembagt..... læg lige mærke til krummerne......

lonelandmandbrød 024.jpg

lonelandmandbrød 025.jpg

Lad jer ikke forskrække af denne detaljerede gennemgang - det er KUN fordi det er en fremgangsmåde, der er så ulig det hvedebrød, vi sædvanligvis bager i vores husholdning, at jeg viser hvert et "step".

Det ER simpelt at lave - og det er det bedste madbrød, jeg til dato har lavet.

/Trine


Så bages der - GULERODSBRUD m/ solsikkekerner....
personer
Det skal du bruge:

Af denne portion bliver ca. 18 stk.

  • 3 dl lunken vand
  • 75 gr. gær
  • 150 gr. fromage frais 1%
  • 3 spsk. rørsukker
  • 3 æg
  • 3 tsk. salt
  • 1½ dl. solsikkekerner
  • ca. 700 gr. hvedemel (Jeg brugte hvidhvedemel, der er lidt mere "rustikt" og fiberholdigt)
  • 300 gr. revne gulerødder

  • Sådan gør du:
     
    1. Gæren opløses i den lunkne mælk.
    2. Fromage frais, æg og sukker tilsættes.
    3. Solsikkekerner og de revne gulerødder hældes i blandingen.
    4. Salt og mel æltes i, og der æltes godt - gerne i røremaskine.

    Forhæver ½ time i skålen, tildækket.

    Så har vi en lækker og lind dej - se, hvor "fugtig" den er:

    Denne skæres i "skæve" stykker, og sættes på bagepapir på bagepladen - lad være med at tilsætte mere mel, for at gøre dejen fast, den SKAL være blød og fugtig:

    Efterhæver under klæde i en halv times tid:

    Og bages i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter:

    Lækre "gulerodsbrud".....

    Og dejligt "klæge" indeni på den gode måde:

    Smager dejligt, bare som de er, lune. Eller kan serveres med kold smør, eller som tilbehør til f.eks. et pålægsbord.

    /Trine


    Pølsehorn
    personer
    Det skal du bruge:

    Pst - se nedenfor

    Sådan gør du:
    Ogggggggg, den bare voksede og voksede og voksede.....

    Ja, selv låget åbnede sig helt af sig selv..........

    Hunden havde jo været rigtig dygtig i søndags til konkurrence, og i aften er der ordinær hundetræning. Når man har vundet i en konkurrence, betyder det også, at man giver en "godbid" til hundefolket; normalt i form af kage. Men da træningen i aften er henlagt til Mols Bjerge, er det lidt problematisk med kaffe etc. Så mit valg faldt på pølsehorn.

    Hundefolk er et sultent folkefærd, så jeg lavede dobbeltportion af min gode bløddejsopskrift.

    Opskriften er at findes længere nede under "bløddejsopskrift":

    Og godt med pølser, skal der også til - både med og uden farve......

    Jeg rørte dejen i min røremaskine - især æltningen er vigtig, det får den til at hæve ekstra godt............... og......... Hahahahahahah.....undskyld min næsten "hysteriske" latter, men det er altså HER, det gik "galt".....

    Dejen skulle hvile 20 minutter efter den var æltet godt igennem....og stupid me - *pandeklask* - havde jo rent glemt, at jeg havde lavet DOBBELT portion, så selvom min røreskål faktisk indeholder 6.7 liter, GIK DET SÅDAN TIL:

    Og NEJ, I behøver ikke spørge, hvad jeg lavede, mens dejen hævede......heheh....

    Nå, men jeg fik styr på dejen, og fik den "komprimeret" til en fast kugle....

    Og den var altså stor - husk på, der var brugt 1 liter væske og 2 kg. mel.....

    Dejen blev delt i 4 næsten lige store klumper:

    Jojo....vi gør det ordentligt: trin-for-trin........ der blev rullet godt ud, større, end en familiepizza.....(den er NEM at arbejde med):

    Og den udrullede dej blev nu delt i 8 stykker, hvorpå der blev lagt ½ pølse på hvert stykke:

    Så kommer et lille "fif"....... nogle gange fylder jeg nemlig pølsehornene med lidt ketchup og ristede løg, og for at undgå at dette render ud under bagning, folder jeg hornene på en speciel måde, så de bliver LUKKET:

    Fold først siderne ind, og bagefter trilles de til et almindeligt horn, og man har nu et godt lukket pølsehorn:

    Nå, men jeg kunne mærke, at der var rigeligt med dej om, og da de jo ikke skulle fyldes med noget, andet end pølser, idag, og da jeg havde rigeligt med pølser

    SAMT at hundefolk er meget sultne efter træning,

    kom der således 1 hel pølse i resten (de lukkede beholder vi så selv):

    Således endte det med, at 32 stk. pølsehorn blev sat til hævning......og tro mig, det ER en ordentlig portion, for der blev 3 plader, og jeg har altså en 90 cm. bred ovn.....

    Efterhæver ca. 20 minutter, sættes i en 225 grader varm ovn, og bages ca. 15 minutter til de er pænt lysebrune:

    Det er en lækker, blød og let dej - faktisk ligesom bagerens hjemmebagte pølsebrød, så mon ikke Hundefolket får stillet den værste lækkersult i Mols Bjerge i aften?

    BOLLEmand og lagkage
    personer
    Det skal du bruge:

    Ingredienserne kan ses her:

    http://www.123hjemmeside.dk/TrineGrosen/25548770 (vælg fotolagkage)

    samt

    http://www.123hjemmeside.dk/TrineGrosen/25548770 (vælg fødselsdagsboller)

    Sådan gør du:
    Vil du glæde en ven eller et familiemedlem, hvorfor så ikke lave fødselsdagsbollerne som en kagemand eller kagekone?
    Burgerboller
    personer
    Det skal du bruge:

    5 dl. lunken vand
    100 gram gær
    2 æg
    90 gr. sukker
    1 kg. hvedemel
    200 gr. bagemargarine
    10 gr. salt

    Sådan gør du:

    Jeg har en formidabel opskrift fra en rigtig bager, af hvilken man kan lave de mest vidunderlige burgerboller samt pølsehorn - dejen kan sågar også bruges til at lave kager af, bl.a. "klippekrans", brunsviger m.v.

    Den kommer her - og af denne portion bliver der ca. 30. burgerboller, vejet af på ca. 80 gr. pr. stk.:

    5 dl. lunken vand hældes i en røreskål.

    Heri smuldres og opblødes 100 gr. gær

    Tilsæt nu 2 æg samt 90 gr. sukker.

    Tilsæt 500 gr. hvedemel, og lad røremaskinen arbejde for dig.

    Tilsæt så 200 gr. bagemargarine i klatter, mens maskinen ælter.

    Nu tilsættes resten af melet - 500 gr. mere - OBS: dejen SKAL være blød. - der er nu IALT tilsat 1 KG mel.

    Til sidst tilsættes 10 gr. salt - og dejen kører nu i 10 min. i din røremaskine.

    Herefter hviler dejen 20 min.

    Slå den så ned, og form den til burgerboller á 80 gr., der efterhæver på en bageplade i ½ time. Læg evt. din bradepande OVER bollerne, så får de nemlig den rigtige facon.

    Pensl med vand og drys med sesamfrø.

    Bages ved ca. 225 grader i 12 min.

    Du har her burgerboller, som du ALDRIG kan købe bedre.


    Årsagen til, at saltet tilsættes til sidst er den, at gærens evne til at hæve, dermed forøges.

    Madbrød i rosenform
    personer
    Det skal du bruge:

    1 pose AMO Yoghurt brødblanding
    50 gr. gær
    6 dl. vand

    Sådan gør du:
    Er du - som jeg - den lykkelige ejer af et par silikonebageforme med rosenform, kan du let lave et par flotte madbrød - pynter på ethvert middagsbord eller buffet:
    Fødselsdagsboller
    personer
    Det skal du bruge:

    500 g amo mel
    100 g smør el. margarine
    50 g sukker
    50 g gær
    1 æg
    2 dl mælk
    1 tsk.salt
    1 tsk. kardemomme
    evt. rosiner

    Sådan gør du:
    Margarine smeltes i en gryde, og mælken tilsættes. Hældes håndvarm i en skål, og heri opløses gæren.

    Tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg, og endeligt æltes mel i lidt efter lidt. Jo længere, der æltes, desto luftigere bliver bollerne. Jeg bruger altid røremaskine.

    Lad dejen hæve en halv times tid.

    Del dejen i 12-14 lige store stykker, sæt dem på bagepladen og lad dem efterhæve ca. 20 minutter.

    Bages ved ca. 200 grader i 10-12 minutter.

    Hvis du tilsætter rosiner i nogle af bollerne, så pensl dem med æg eller fløde og hæld strøsukker over, mums.

    Ps. Dejen skal gerne være lidt "klæg", så bliver bollerne mest lækre.

    Fotoet viser en dobbelt portion bolledej.
    UKRAINE-brød
    personer
    Det skal du bruge:
  • 500 gr. lunken vand
  • 5 dl. kærnemælk
  • 50 gr. gær
  • 1 dl olie
  • 500 gr. sigtemel
  • ca. 900 gr. hvedemel
  • 8 tsk. salt

     


  • Der bliver 2 brød af denne portion.

  • Sådan gør du:

    Vand og kærnemælk mælk samt olie hældes i en skål.

    • TIP. Hæld olien enten i vandet eller kærnemælken, så flyder den ovenpå, og du får det hele med i skålen, uden at det hænger fast i dit dl-mål.

    Opløs gæren heri, og tilsæt sigtemel samt hvedemel. VENT MED AT TILSÆTTE SALT, til i hvert fald halvdelen af melet er tilsat - det giver en bedre hæve-evne.

    Ælt dejen grundigt, gerne i en røremaskine, og gerne 10 minutter - det giver et supergodt resultat.



    Hæver nu 1½ time tildækket.





    Dejen slåes ned, deles i 2 lige store stykker, der hver formes til et brød. Lad det evt. efterhæve i en flettet kurv, det giver et flot mønster.

    Efterhæver nu ½ time tildækket.






    Bages ca. 40 minutter v/ 225 grader



    Et lækkert, fugtigt og rustikt brød.

    Skriv en ny kommentar: (Klik her)

    123hjemmeside.dk
    Tegn tilbage: 160
    OK Sender...

    Meral | Svar 25.02.2011 15.40

    Hejsa, dine pølsehorn ser rigtig lækre ud, men jeg kunne altså ikke se opskriften??? Gider du sende den?

    Trine 25.02.2011 16.32

    Hejsa, tak skal du have Du finder opskriften under "burgerboller" - hvis du scroller lidt længere ned under pølsehornene. God fornøjelse

    Se alle kommentarer

    | Svar

    Nyeste kommentarer

    26.11 | 13:55

    Hej Trine. Jeg skal lige spørge hvor du køber de "spoonettes" henne? Hilsen Helle

    ...
    26.11 | 13:42

    Ih hvor ser din hjemmeside spændende ud, den bliver jeg nødt til at gemme. Jeg er sikke på jeg får stor glæde af den.

    ...
    08.07 | 15:37

    Nej hvor er det HELE LÆKKERT 😋

    ...
    26.07 | 02:12

    😍😍😍😍😍💋

    ...
    Du kan lide denne side