Opskrifter
Kager

Mandelhorn.
personer
Det skal du bruge:

De nedenfor

Sådan gør du:
 

mandelhorn 015.jpg

Så kom turen igen til min mor - hun skulle bage til den pensionistklub, hun frekventerer flere gange ugentligt.

Der er flere elementer i den "sag"....... Min mor har altid været en "ørn" i et køkken - kors, de mange gode "fif" jeg har suget til mig, ved at sidde på hjørnet af køkkenbordet og sniksnakke med hende, da jeg var ikke andet, end en skoletøs.

Men BAGVÆRK!!!! NEJ - aldrig om det har interesseret hende. Jeg husker ganske enkelt ikke, at hun nogensinde har bagt hverken brød eller kage.

Og nu er helbreddet jo ikke, hvad det har været - så familieskabet træder til.

Hun ville gerne have "Mandelhorn". Det er en lidt sjov beretning, for min mors lillesøster bedyrer, det er MIN opskrift - mens jeg bedyrer, jeg har den fra hende, altså min moster. OG JEG ER YNGST, så jeg husker med garanti bedst.

(Og det gør jeg - for min erindring er, at jeg i en alder af kun 16 år var alene hjemme i en god uges tid, og min moster og onkel skulle sørme komme til kaffe. Penge var en mangelvare,  men lidt bagværk kunne jeg da præstere. Så min mosters dejlige opskrift på "mandelhorn" blev taget i brug. Dog havde jeg jo ikke penge til marcipan, men i min mors køkkenskab var en pakke "nougat", så det røg indeni......... den dag idag, laver min moster hornene med nougat, jeg undgår det, kunne skisme ikke li' det søde stads.)

Nå, vi går til "makronerne".

Ingredienserne findes frem:

mandelhorn 001.jpg

Til 16 horn bruges følgende:

  • ½ dl. lunken vand

    35 gr. gær

    1 æg

    1 dl. rød mælk

    1 tsk. salt

    1 spsk. sukker

    1 tsk. kardemomme

    125 gr. smør

    350-400 gr. mel.

Til remonce, bruges:

  • 75 gr. smør

    75 gr. sukker

    75 gr. marcipan

(alt røres godt sammen, og er således klar til brug)

DEJEN:

  1. Gæren udrøres i den lunkne vand.
  2. salt, sukker kardemomme tilsættes.
  3. æg og rød mælk tilsættes.
  4. mel tilsættes lidt ad gangen - når ca. halvdelen er tilsat, tilsættes den stuetempererede smør i "klatter".
  5. resten af melet tilsættes, til dejen er fast - men stadig fedtet. Det ER en fed dej.

mandelhorn 002.jpg

Dejen deles i to lige store kugler - lad jer ikke forvirre af, at der her er 8 - jeg lavede 4-dobbelt portion=64 horn til de ældre mennesker.

mandelhorn 003.jpg

Imens har jeg rørt remonce, som ovenfor nævnt:

mandelhorn 004.jpg

Og så.....

LÆNGE LEVE min MORMORS kagerulle:

Dejen rulles ud, og deles i 8 lige store trekanter pr. "bolle" - og hver trekant får en toppet teske remonce:

mandelhorn 005.jpg

Trilles til "horn", der lige får et "tryk" på hver side af "snøvsen", så remoncen ikke løber ud (nå, men det gjorde noget af det så alligevel, ak):

mandelhorn 006.jpg

mandelhorn 007.jpg

Dejen har jo ikke forhævet, men den skal lige hvile et kvarters tid, før den bages.

Inden bagning, stryges den med "æggestrygelse"  af :

  • æggeblomme
  • vand

der blot piskes sammen - korrekt: æggehviderne er kasseret.

Drysses herefter med mandelsplitter og sukker:

mandelhorn 008.jpg

mandelhorn 009.jpg

Og bages ved ca. 200 grader i ca. 15 minutter:

mandelhorn 010.jpg

Pyha, de er da varme - kameralinsen ligefrem dugger:

mandelhorn 011.jpg

Voila - 64 dejlige mandelhorn - de 3 "sølvfade" røg afsted til pensionisterne, der har godt af lidt kalorier, og resten beholdte vi selv.

mandelhorn 012.jpg

Skulle hilse og sige fra Balloo, at han finder dem OK:

ballooogbasse24072010 004.jpg

Og det tror jeg såmænd også, de var. Jeg havde taget en rulle små plastikposer med, så de ældre kunne fordele resterne - de var trods alt kun 13, og fik 48 horn - og tage med hjem til aftenkaffen:

mandelhorn 013.jpg

Og de ældre har godt af at få lidt forkælelse, der kan holde sulet på kroppen, så de kan holde varmen - for det er saftsusme godtnok blevet efterår, må jeg sige.

/Trine


Så er der eftermiddagskaffe.....
personer
Det skal du bruge:

JORDBÆRTÆRTE
1 stk.
trin-for-trin-opskrift

Mørdej:
200 gr. mel
1 spsk. sukker
1 tsk. vanille
125 gr. smør/margarine
2 æggeblommer

Mel, sukker og vanille blandes, smør smuldres heri, så det ligner revet os - dejen samles med æggeblommerne.
Lad gerne dejen hvile, før udrulning.

Mazarinmasse:
250 gr. råmasse (min. 60% mandler)
175 gr. sukker
200 gr. margarine
3 æg

Marcipanen hakkes i mindre stykker, sukker tilsættes sammen med en klat margarine, og det hele røres godt (evt. i røremaskinen). Resten af margarinen tilsættes i små klatter. Slutteligt tilsættes æg - 1 ad gangen, og al æg skal være optaget, før det næste tilsættes.

Vanille-fløde-creme:
1 brev Dr. Oetkers koldcreme
2½ dl. mælk
1 dl. fløde

Rør cremen, som anført på pakken - pisk fløden til skum, og vend den forsigtigt i cremen.

Gele:
2½ dl. jordbærsaft
(jeg købte en flaske saft til opblanding)
5 breve husblas.

Husblas udblødes i KOLDT vand i 10 minutter.
Saften varmes op, og den udblødte husblas kommes i.
Når saften begynder at stivne, er den klar til at komme ovenpå den færdige tærte.

Sådan gør du:
Sådan gør du:

 

jordbærtærte 028.jpg

Kagerne må I tænke jer til - der er nemlig "udsolgt"!

Jeg havde lovet min mor at lave jordbærtærter og boller til den pensionistklub, hun kommer i. De er ca. 30 personer.

Så igår blev der lavet en god mørdej, der blev lagt på køl til idag, hvor den blev rullet ud og lagt i smurte tærteforme:

jordbærtærte 001.jpg

Så lavede jeg en mazarinmasse - der skulle godtnok lidt af en portion til:

  • 1 kg rå-masse (min. 60% mandler)
  • 700 gr. sukker
  • 800 gr. margarine
  • 12 store æg

(opskriften er den, bageren bruger)

En portion blev lagt på hver mørdejsbund:

jordbærtærte 002.jpg

Jeg var lidt skeptisk, for jeg har aldrig arbejdet med ægte mazarinmasse før, så jeg vidste ikke rigtigt, hvordan den skulle "føles" - men de skal altså være ret bløde: bages ca. 20 minutter v/ 200 grader.

Straks tærteformen er taget ud af ovnen, lagde jeg chokoladeknapper på:

jordbærtærte 003.jpg

Så smelter de på den varme kage, og kan "pensles" ud, så man er fri for at stå med vandbad og chokolade, der skal smeltes:

jordbærtærte 004.jpg

Tærterne skal nu afkøles.

Imens lavede jeg dej til boller, og en god vanille-fløde-creme, der skal på tærterne, når de er kolde:

jordbærtærte 006.jpg

Så lægges der friske jordbær på, og slutteligt et tyndt lag jordbærgele (lavet af jordbærsaftevand og husblas):

jordbærtærte 031.jpg

Og således var der

Jordbærtærter

i læssevis til de ældre:

jordbærtærte 030.jpg

Samt masser af lune boller m/ sukkerdrys:

jordbærtærte 026.jpg

Jeg havde taget 8 boller fra til os selv - vi er kun 3 idag.... det vil sige, det var meningen,  men pludseligt stod den ældste søn her, og så manglede der 5 boller ;-) Han påstod, duften havde båret ham i denne her retning, hehe.

Så desværre, folks - kaffe kan jeg byde på, men ingen kage eller boller ;-)

/Trine

Fødselsdagskage m/ Sarah Bernard creme
personer
Det skal du bruge:

3 æg
3 kopper sukker
2 tsk. vanillesukker
(PISKES GODT SAMMEN)
tilsæt:
200 gr. smeltet plantemargarine
3 kopper hvedemel
3 godt modne mosede bananer
3 tsk. natron
2 dl. rød mælk

***

Til Sarah Bernard-cremen:

½ liter rød mælk
200 gr. 70% chokolade

Sådan gør du:
Lav en bradepandekage - ca. 30x30 cm. - som ovenfor anført. Ingredienserne tilsættes i den rækkefølge, de er nævnt.





Rød mælk og chokolade smeltes forsigtigt sammen, og sættes på køl til næste dag. Her piskes det op - pas på, det kan gå hurtigt.


(Bare rolig - her var til FLERE kager)



Kagen dekoreres, som vist på fotos - sukkertryk kan bestilles på: www.fotokage.dk








God ide til en personlig "gave" til en fødselar m.v.
Brunsviger - kagemand/ og -kone
personer
Det skal du bruge:

Det forklares udførligt i opskriften

Sådan gør du:

Min mellemste elsker Brunsvigerkage, og det gør vores nabo også. Han spiser ellers aldrig kage, men Brunsviger kan han IKKE stå for, så der røg 2 i ovnen, nu jeg var igang.

Af ingredienser, skal vi bruge følgende:

  • 250 gr. smeltet smør
  • 4 dl mælk
  • 2 æg
  • 50 gr. gær
  • ½ tsk. salt
  • 4 spsk sukker
  • mel, til dejen er næsten fast - den må gerne være LIDT "klistret.

  • Smør smeltes,
  • heri hældes mælken,
  • gær røres ud i den lunke væske
  • æg, salt og sukker tilsættes, og endeligt
  • tilsættes MEL i passende mængde, til dejen er æltefast (ca. 1 kg.)

Til sukkertopping bruges:

  • 250 gr. blødt smør
  • 300 gr. brun farin
  • 1 dl. sirup

Det hele røres godt sammen, og til sidst tilsættes

  • 150 gr. rørt kagecreme (se fremgangsmåde på pakken)

Dejen kommes i bagepapirklædte bradepander, og trykkes godt ud til kanterne, hvorefter den lige får lov at have et kvarters tid.

Efter hævning, prikkes godt med "huller" i dejen blot med dine fingerspidser. Og nu smøres sukkerfyldet på - kom godt ud til kanten, så den ikke bliver tør.

Sættes herefter i en 200 grader VARM ovn, og bages 20-25 minutter:

Og WUPTI har du en dejlig kage til kaffen.

Denne opskrift er ægte FYNSK, og adskiller sig fra alm. brunsvigerkage ved, at der er irørt kagecreme i sukkerblandingen.

Nogle bagere vælger at trykke cremeklatter på kagen - det ligner næsten "bagerens dårlige øje"......

Andre bagere former dejen som små pølsebrød, de så laver en fuge i, og kommer fyldet deri. Så kaldes de ÅLBORG-kager.




Jow da, man kan vel endnu - takket være "samlermani" f.s.v. angår køkkengrej.

Da "ungerne" var små, anskaffede jeg nogle "forme" til at lave kagemand og -kone med. Men ak, de var trælse. Hvis jeg lavede en "pisket/rørt dej", løb det hele ud, da formene kun er nogle bøjede metaldimser UDEN bund.

Jeg troede faktisk, jeg havde smidt dem ud, men i lørdags, da Femaledorf havde fødselsdag, opdagede jeg, at jeg stadig har dem.

Således blev der lørdag lavet en kageKONE:

Idag har naboens søn - der forlængst er flyttet hjemmefra - fødselsdag. Han fylder 29, så nu skal HAN have........kageMAND.

Godt, man gemte de gamle forme, de fik alligevel anvendelse :-)

/Trine



 

Kanelsnegle i trængsel
personer
Det skal du bruge:

Jeg lover, det står udførligt nedenfor

Sådan gør du:

Idag er det "vores" tur til at medbringe brød til hundeklubben - jeg tror de snyder, for jeg synes jeg bager ufatteligt ofte, i forhold til de citronhalvmåner, de andre køber...... Nå, pyt, jeg kan jo lide det.

Idag valgte jeg at lave noget a'la kringle/kanelsnegle, og det foregik således:

Til 3 lange stænger (jeg har en 90 cm ovn), brugte jeg følgende, der er lig med "bløddejsopskriften" på burgerboller fra sidste uge:

½ liter vand

2 æg

100 gr. sukker

1 kg. mel

20 gr. salt

50 gr. gær

200 gr. bagemargarine.

Til remonce brugte jeg:

300 gr. plantemargarine

300 gr. farin

kanel efter smag.

Så er dejen færdig, har hævet, og rulles ud til en rektangulær plade. Herpå kommes den gode remonce, evt. rosiner samt kanel efter smag.

Så ruller vi sammen til en pølse......

Ja, den er god nok, nu har vi 3 lange pølser, fyldt med remonce m.v.

Og så klipper vi i ca. 2 cm. tykkelse, HUSK: klip IKKE igennem. Hvert klip vrides modsat hinanden.

Dejen efterhæver nu en god halv time.

Så er efterhævningen overstået, der pensles med vand/mælk, og drysses med rørsukker samt mandler.

Og vi er klar til ovnen: ca. 200 grader i 40 minutter (de ligger jo tæt, de stænger)

Så er "vi" i ovnen, snart klar til at komme ud, her dufter lifligt af kanel og hjemmebag, mums.

Mens "bagermesterinden" her så småt begyndte at stresse over, at tiden gik, fordi hundeklubben jo ventede på gemalen og Punni, ledte manden højt og lavt efter sine bilnøgler......så jeg kunne alligevel tage den med ro.

 

Foto-lagkage
personer
Det skal du bruge:

Lagkagebunder
Kagecreme
Makroner
Syltetøj
Flødeskum
Friske frugter

Sådan gør du:
www.fotokage.dk kan man bestille et sukkertryk af ethvert billede, du har lyst til at sætte på en kage.

Da vores dejlige hund havde fødselsdag, og det samtidig var hundetræningsdag, blev der lavet lagkage - efter helt traditionel metode (jfr. ingredienserne ovenfor), og den blev forsynet med Punnis "kontrafej".



Brug ideen til en "personlig gave" til en kær ven eller familiemedlem.
Fodboldkage
personer
Det skal du bruge:

3 æg
3 kopper sukker
2 tsk. vanillesukker
(PISKES GODT SAMMEN)
tilsæt:
200 gr. smeltet plantemargarine
3 kopper hvedemel
3 godt modne mosede bananer
3 tsk. natron
2 dl. rød mælk



Vingummibamser
Flormelis til glasur
Grøn frugtfarve
"hospitalssugerør" til mål
slikkepind til bold

Sådan gør du:
Dejen hældes i en bagepapirs-beklædt bradepande, bages ca. ½ time ved 175 grader - og pyntes herefter med grøn glasur, vingummibamser og "hospitalssugerør", som på billedet:
Banankage - Bamsekage
personer
Det skal du bruge:

3 æg
3 kopper sukker
2 tsk. vanillesukker
(PISKES GODT SAMMEN)
tilsæt:
200 gr. smeltet plantemargarine
3 kopper hvedemel
3 godt modne mosede bananer
3 tsk. natron
2 dl. rød mælk

Sådan gør du:
Dejen hældes i en velsmurt bamseform (drys evt. med rasp, så slipper den lettere), og bages ca. 35 minutter ved 175 grader.

Vendes straks ud på et underlag og afkøles.

Rør en god smørcreme, tag en lille del fra, og kom kakaopulver i resten, og pynt kagen, som vist på fotoet.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Trine | Svar 06.05.2012 00.41

Hej Pia Scroll ned til sidste 5.-del af rubrikken, der kommer de http://www.trinegrosen.dk/25548769 Ælt gerne dejen 10 min. - Knus.

Pia Krarup | Svar 06.05.2012 00.33

Hvor er opskriften på dine boller ??

jonna | Svar 25.11.2009 23.20

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.07 | 15:37

Nej hvor er det HELE LÆKKERT 😋

...
26.07 | 02:12

😍😍😍😍😍💋

...
01.03 | 20:32

Vildt gode opskrifter

...
16.11 | 19:41

Hej Klaus. Mange tak for din venlige kommentar Jeg har lagt en del opslag ind på FaceBook https://www.facebook.com/trine.h.grosen
God aften - hilsen Trine

...
Du kan lide denne side