Opskrifter
Test-siden.

Fiskerulle i grill-ark.
personer
Det skal du bruge:

fisk og grill-ark

Sådan gør du:
Det må jeg erkende, SÅ fik jeg røgsmagen frem

Fredagens VildMedDans-Menu her i hytten blev......... Fiskerulle i grillark.

Fremtryllet blev diverse ingredienser, der skulle ende op med:

- fiskerulle, bestående af rødspættefilet, røget laks, laksefars og babyspinatblade,
- pillekartofler, gulerødder, thai-asparges, samt
- hollandaisesovs m/ asparges og hummerhaler:





Laksen - 3 stks. - befries for skind, og skæres i grove tern:









"Køres" ganske kort med en stavblender, så det er hakket groft:





Dette blandes nu med 1 æg samt ca. ½ dl rød mælk, og krydres med friskkværnet peber og salt: - så har vi en lækker laksefars:





Jeg vælger idag at bruge LYS BØG til min fiskerulle





- 2 ark lægges i blød i vand, min. 15 minutter, mens jeg forbereder grøntsager og kartofler - rødspættefilet'er UDEN skind, samt babyspinatblade, er samtidig gjort klar til næste trin:





Arkene pensles med lidt olie, og herpå lægges 8 stk. fiskefiilet'er UDEN skind. Disse "dresses" med friskpresset citronsaft, samt krydres med friskkværnet peber og salt:





Herpå lægges skiver af gravad laks:





Så laves der et lag af babyspinatblade:





Nu lægges laksefarsen ud i et jævnt lag:





Det hele rulles sammen i grillarkene, og bindes med køkkengarn - klar til grillen:





Det kommes på INDIREKTE varme ved ca. 225 grader i ca. 45 minutter - og som det ses, er enderne af grillarkene pænt "brændte" - og det er DÉT, der giver røgeffekten:





Jeg var spændt, som et barn juleaften, på at pakke fiskerullen ud - den er meget porøs (den vil blive PERFEKT med en overnatning på Hotel Køleskab, og brugt som kold fiskeret dagen derpå f.s.v. angår finheden af skiverne) - så denne her, varme, ser lidt "flosset" ud:





Men FOR POKKER, det smagte dejligt:









SOVSEN:





der var en alm. Knorr Hollandaise, men udelukkende brugt som "mel" i en opbagning, tilsmagt med aspargesvandet, lidt hvidvin og rød mælk, og slutteligt tilsat de fine, hvide asparges fra glas samt friskkogte, pillede hummehaler.

En lille top gravad laks hørte da også med:





samt garniture i form af upillede hummerhaler og friske, blancherede grønne thaiasparges:





KONKLUSION:

Denne gang følte jeg den OPTIMALE udnyttelse af grill-arkene:

1 - den fine, diskrete røgsmag indfandt sig, fordi
- jeg var varsom med krydderier, for ikke at overdøve røgsmagen,
2 - jeg havde ikke fyldt grillrullen til kanten med "materialet", hvorved processen kunne udvikle sig,
3 - grill-arkene virkede som "blokker" på min fiskerulle, der dermed bibeholdt den facon, jeg gerne ville have.

Man skal LÆRE at bruge disse grill-ark, ingen tvivl om det, men når man har lært det, er der så meget potentiale i det - også mere, end jeg troede til en start.

_________________
Trine
Kalkunroulade i grill-ark.
personer
Det skal du bruge:

Grill-ark

og ellers det, der er nævnt nedenfor

Sådan gør du:
 

Jeg har lovet en bekendt på et grillforum at teste nogle såkaldte "grill-ark", der endnu ikke er i handlen herhjemme, men en stor succes bruges i USA.

Det er finérark af forskellige træsorter, alle under 1 mm i tykkelsen, og ideen er, at de ved brug på grill, afgiver en moderat røgsmag, så man er fri for at bøvle med træflis, røgesmuld etc.

Til mit første forsøg, valgte jeg at lave en kalkunroulade, idet jeg vurderede, at kalkun, der er meget smagsneutralt, ville kunne tage fint imod røgsmagen. Af samme årsag, har jeg også kun brugt salt og peber som krydderi til nedenstående middagsret, for ikke at "forvirre" smagsløgene.

Jeg valgte, blandt de mange forskellige sorter, jeg har fået tilsendt, at bruge "US alder" - hvilket på dansk vil sige: rød-el.

Arkene lægges i blød i vand min. 15 minutter før brug:

Kalkunrouladen, vil jeg servere med "kartoffelmursten", en let salat samt en krydret "dyppelse".

Lad mig først gå igang med

Kalkunrouladen:

Mange vælger at fylde en sådan med pikantost, men jeg synes det giver en "grynet" fornemmelse efter tilberedning, så jeg valgte at lave en kryddersmør, velvidende, at smøret naturligvis smelter, men dermed kan det jo modvirke evt. tørhed i kødet.

Jeg tog:

  • 250 gr. Lurpak
  • 4-5 skatlotteløg i tern
  • en håndfuld soltørrede tomater i tern
  • 1 solohvidløg
  • en god håndfuld hakket persille
  • salt, peber

og rørte det hele sammen i en skål:

Ca. halvdelen bruges til kalkunbrystet og den anden halvdel til den krydrede "dyppelse".

Et kalkunbryst på 800-900 gr. "flækkes":

Smøres med et jævnt lag af kryddersmør:

Nogle tynde skiver parmaskinke lægges nu på:

Og kalkunbrystet rulles atter sammen til en roulade, krydres med Maldon Seasalt, og bindes med køkkengarn:

De opblødte grillark pensles med lidt olie:

Herpå lægges kalkunbrystet, og det hele bindes igen med lidt køkkengarn:

Hele baduljen lægges nu på grillen v/ ca. 230 grader - på INDIREKTE varme, altså IKKE direkte over flammerne:

Jeg gav rullen ca. 50 minutter, og til sidst kan man se, at enderne på grillarkene begynder at tage farve - dermed kommer så også røgudviklingen/-smagen:

Mens kalkunrouladen stille og roligt muntrer sig på grillen, går jeg igang med at lave

Kartoffelmursten:

Nogle store bagekartofler skrubbes godt:

Fra midten (for at få de største stykker) skæres nu et par cm-tykke skiver:

Disse skæres til en firkant:

Pensles med lidt margarine/smør/olie og krydres efter smag og behag:

Kartoffelmurstenene får en tur på grillen, over direkte varme, for at få "striber":

Herefter pakkes de ind i bagepapir, og lægges i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter, så de er møre, når kødet er færdigt.

Nu er turen kommet til

"Dyppelsen":

Resten af kryddersmørret smeltes i en gryde, uden at blive brunt:

Tilsæt ca. 4 dl. hønsefond (jeg har bare lavet den af Knorr Fond du Chef):

Lad det småsimre for middelvarme, til det er "kogt ind" til jævn konsistens:

Jeg valgte at servere "dyppelsen", som den er her, men overvejede et øjeblik at blende den - det må forsøges næste gang.

Salaten

er ganske simpel:

  • Plukket salat - gerne med røde blade iblandt
  • blancherede thai-asparges
  • rødløg i skiver
  • et par cherrytomater
  • pinjekerner

og en let dressing af:

  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. akaciehonning
  • salt, peber

Røres hurtigt sammen, og får en lidt tyk konsistens, hvoraf der kun lige skal "dresses" med lidt over den friske salat:

Kalkunrouladen er nu færdig:

Jeg har ladet den hvile 5-10 minutter, før jeg pakker den ud. Jeg synes, den er kedeligt bleg, så jeg giver den lige en "rundtur" på den varme grillrist:

Jeg må sige, jeg er meget overrasket over, hvor saftig, den er, da jeg skærer den - og den er jo vel at mærke gennemstegt:

Anrettes på en tallerken med de øvrige ting:

Pyntes af med et par skiver ristet parmaskinke:

Her den enkle salat:

De færdige kartoffelmursten, der faktisk har en helt anden "smag", end en alm. bagekartoffel, lækker og "cremet" er den:

Og her "dyppelsen", der smagte vidunderligt:

Overordnet set må jeg sige, at jeg synes det er så som så med røgsmagen fra grillarkene. MEN de er virkeligt gode til et stykke kød, som kalkun, idet det helt klart skaber en anden "fugtighed/saftighed", når kødet er pakket ind på den måde.

Flere forsøg venter........

God week-end.

/Trine


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

PODANE | Svar 06.04.2011 12.35

Hej Trine flot side du har lavet, det er noget af et arbejde hvis man skal holde den interessant i længere tid, men det formår du fint

Trine 06.04.2011 13.44

Hejsa Podane
Tak skal du have - det bliver efterhånden en "vane" at have grydeske i een hånd, og kamera i en anden
Bedste hilsner
Trine

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 17:25

hvor er det en dejlig nyhed 👏👏🌹Du er bare sådan en stor inspiration til både festlige lejligheder og til ganske enkelt dagligmad. TAK ❤️

...
14.10 | 13:35

Søde Trine, du har en hjemmeside!!!!! Den skulle jeg haveopdagetfor længe siden...... Nu kan jeg beundre dine lækre påfund både her og på facebook 😍

...
26.11 | 13:55

Hej Trine. Jeg skal lige spørge hvor du køber de "spoonettes" henne? Hilsen Helle

...
26.11 | 13:42

Ih hvor ser din hjemmeside spændende ud, den bliver jeg nødt til at gemme. Jeg er sikke på jeg får stor glæde af den.

...
Du kan lide denne side