Opskrifter
Hovedretter/fisk

"Forstadsfruens" valgaften gik i fisk...........
personer
Det skal du bruge:

FISK🙃

Sådan gør du:

......... og i vist mere end een, forstand.

Der var ellers lagt op til hygge på hjemmefronten - med kun "vi to gamle" hjemme, skulle der FISK på menuen, så der blev provianteret i stor stil:

Hvem sagde krise? Folk i den lokale Føjtex handlede stort ind - og var i godt humør, ønskede hinanden en god aften; selv dem, man ikke kendte. Især ville vittighederne hos bageren ingen ende tage, når folk skulle vælge, om de ville have rød eller blå valgkage......... jeg tog "lidt af hvert", og spekulerede på, om det manglende flag i den ene, var et tegn. Det skulle jeg så nok IKKE have spekuleret så meget over :-/

Dagen var også startet godt - min søde nabo kom med 2 store bundter gladiolus til mig - bagefter kunne hun godt se, at det var den forkerte farve........

Nå, men tilbage til fisken - altså den, der skulle spises... det "andet" kan man vel kalde en "kamel, der skal sluges", og den er lidt sværere fordøjelig........

Jeg havde købt et stykke fersk laks på godt og vel ½ kg - det blev smurt med akaciehonning, og krydret m/ citrus, Maldon Seasalt og citronpeber:

Lagt på en grillplanke:

Og så en tur på Den Grønne Bandit i ca. 40 min. v/ 80 grader, og tilsat godt med Jack Daniels træflis - sådan, så skal det bare lige afkøles...

Mens laksen bliver grillet, laver jeg lidt "lyserød" dressing samt persillepesto, ligesom jeg har noget tomattapanade:

Et discount ciabattabrød skæres i cm-tykke skiver, dresses m/ friskpresset citronsaft, en sqwizzzz olivenolie og drysses med lidt Maldon Seasalt:

Sættes i en 225 grader varm ovn til de er sprøde og gyldenbrune - det tager ca. 10 min.

Dem kalder jeg "Kusine Brød", fordi jeg har fået ideen fra min kusine!

Sådan, så langt, så godt:

Nogle store rejer findes frem - de skal bare have 10-15 min. på grillen, så er de fint røde. De ryger dog på Fætter Weber, idet jeg ikke vil give dem røgsmag, som der jo er i Den Grønne Bandit idag.

"Overskudsagtig", som jeg er i mine forventninger, hohoho......... går jeg igang med at lave et SOLSIKKEBRØD........ ja, hvis læserne ikke er kreative, men helt konkret opfattende, kan man sikkert kun se, at det er "gule tomater" (ikke et ord om, at det var det, min mand sagde, hmfr.........)

Nå, men efterhånden har jeg alle ting klar, og kan anrette en

Fiske-tapas-tallerken

til os hver:

Den indeholder, som det ses, lidt af hvert:

Endnu en omgang perfekt varmrøget laks:

2 slags laks - røget og gravad - m/ kaviar og hva' vi har, samt krebsehaler:

De grillede kæmperejer, lidt alm. rejer, en kvart avocado m/ tunsalat - og derudover lidt æg, asparges og andre "planter":

Nå, det var nu en hyggelig aften alligevel - selvom jeg hellere ville have vågnet op til et hvidt DK idag, end et rødt. Det er dog demokratiets nerve at tåle det, så TLØK til dem, der fik deres ønske opfyldt.

Og ha' en god dag, solen skinner trods alt :-)

/Trine


En klassiker - gammeldaws panerede rødspætter:
personer
Det skal du bruge:

Rødspætter OG persille, det er et must🤩

Sådan gør du:

Mit grøntsagsflip fra forleden med en SweetDeal, resulterede jo i bugnende lagre af nye kartofler og persille - og anvendes skal det saftsusme; og så smager det jo herligt tillige med :-)

Hvad er næsten mere nærliggende - lige bortset fra stegt flæsk eller frikadunser - end en gedigen rødspætte?

Så sådan blev det.

En tur i Inco og et besøg i fiskeafdelingen, hvor jeg nærmest blev jaget en skræk i livet af en næsten to meter lang sværdfisk: "Rør ved sejlet", sagde fiskemanden. Jeg nærmede mig tøvende - all right, fisken var stendød....... jeg rørte forsigtigt ved sejlet, og sprang en meter tilbage..... fiskemanden skreg af grin: "Jamen, det er jo blødt, som silke??? Jeg troede, det var hårdt, som sten", sagde jeg.... Nå, men det var åbenbart den vanlige reaktion for tøserøve :-)

Flåede rødspætter blev hjembragt, fin størrelse - 3 stk. pr. kg:

Som sagt, havde de en fin størrelse.....

Men da jeg er ganske og aldeles "overfølsom" overfor fiskeben i munden, klipper jeg ALTID de små sideben af - hvilket naturligt reducerer fiskens størrelse:

Nogle vælger at vende deres fisk i rugmel - her foretrækker vi gammeldags panering m/ æg og rasp:

Det siges, at en god fisk, skal have størrelse som et "lokumsbræt", dvs., een fisk pr. pande. Okay, nu har jeg en stor pande, og da jeg jo i forvejen amputerede benene på fisken, kunne jeg med snilde placere TO fisk på panden - disse blev blot brunet.....

.... på hver side, naturligvis:

Og herefter lagt i bradepanden, og sat i ovnen ved 150 grader, mens kartoflerne kogte, og sovsen blev lavet:

"Det var der da ingen ben i", havde jeg nær sagt, på bedste "Minna"-vis....... for snart kunne vi sætte os til bords:

Og indtage en lækker nystegt rødspætte m/ nye kartofler og persillesovs:

God dag derude i det danske sommerland  :-)

/Trine


Skønne rejer med et ugly fjæs.....
personer
Det skal du bruge:

Scroll lidt ned, så er du sød🙃

Sådan gør du:

 

Forleden i Føtex Food (Hey, til jer, der handler dér, vær OBS på, at Føtex' alm. katalog IKKE længere gælder i Food, bohhhhhh) - så jeg på dybfrost nogle "ret pæne" rejer, med et ugly fjæs.

Lige siden, har jeg overvejet, hvad jeg kunne stille op med sådan en æske...... ???

LYS IDÉ *pliiiing* - hjembragt blev lidt mere, så som:

  • frisk ananas,
  • frisk pasta m/ ricotta ost og spinat,
  • avocado,
  • snackpeber,
  • sugarsnaps,
  • hvidløgssmør,
  • citroner,
  • limefrugter,
  • stilktomater,
  • mm.

- altsammen dejlige tilbehørsting :-)

Og hvad kan man så stille op med det?

Ja, til en start, blev rejerne taget ud af æsken - de var da godtnok lige stivfrosne, sågar frosset ind i en bund af is, men de blev "frigjort", og ingredienserne til marinaden blev sat frem:

Kønne er de saftsusme da ikke, vel? ;-)

En marinade af:

  • en skvæt hvidvin,
  • en sjat olivenolie,
  • saft fra ½ citron,
  • lidt saft fra ½ lime,
  • salt, peber,
  • hvidløg,
  • frysetørret dild, samt
  • ganske lidt ahornsirup (da jeg var udgået for akaciehonning)

blev blandet i en stor skål:

Og snurret godt rundt:

Rejerne blev puttet i marinaden, vendt godt rundt, så alle fik sig en "svømmetur" (vend dem flere gange undervejs):

Og så var det, jeg opdagede, at jeg havde glemt at presse hvidløgsfed i marinaden, så wupti i med det, og igen blandet rundt:

Jeg ville servere en "ring" af avocado og snackpeber til:

Del avocadoerne i halve, snit dem, som vist på billedet - så er de lige til at skrabe ud med en teske.

Hak snackpeber, og bland avocadotern, snackpeber med salt, peber og citronsaft samt lidt dild i en skål.

Puttes i en olieret serveringsring, og sættes på køl til senere brug.

Rejerne har nu været i marinade i nær ved 4 timer, og hældes i et dørslag, så marinaden løber fra:

De er pænt store - der var 15 rejer med vægt 800 gr. - og de sættes på spyd, 5 på hver:

En skive frisk ananas pro persona klargøres til grill - UDEN krydderier af nogen art - og lidt stilktomater dresses med olie, krydres med salt og peber, og er klar til at komme på grillen:

Hele moletjavsen kommes på "Den Grønne Bandit": Det tog ialt ca. 15 minutter v/ 225 grader.

(Kyllingestykkerne er til "drengene", hvis de ikke kan "nøjes" med rejer - OG til hundene).

Inde i køkkenet, tilberedes:

- frisk ravioli m/ ricotta-ost og spinat,

der vendes i smeltet hvidløgssmør sammen med nogle friske sugarsnaps:

Baguette lunes på den varme grill, og en hjemmelavet 1000-øer-dressing fra forleden, serveres til:

Avocadoringen placeres på den grillede ananasring og toppes med frisk dild:

De marinerede, grillede rejer - de var godtnok gode:

Den lækre ravioli og de smagfulde tomater:

Og slutteligt, de pillede rejer:

Her valgte jeg at lave det til en hovedret, men rejerne kan jo fint bruges som en forret også. De er lækre og faste i kødet, og et par pakker ryger helt klart i fryseren, til senere brug i sommerens løb :-)

/Trine


Laks på grill.......
4 personer
Det skal du bruge:

Det gik i fisk

Sådan gør du:
Sådan gør du:

Og jeg selv - stinker nærmest som et helt lejrbål....... der kom i hvert fald røg på...... men ikke mere, end der skulle :-)))

Alle de unge mennesker er ude denne week-end - yesyesyes!!!!! Så der skulle fisk på bordet.

Valget faldt på grillrøget, Toscana-krydret laks:

Følgende blev fremtryllet:

  • nye, danske kartofler, der blev skrabet, kogt og afkølet,
  • en toscana-krydret laks blev hevet frem fra fryseren,
  • rå vanamei-rejer blev tøet op

og så havde vi iøvrigt

  • salat,
  • sugarsnaps
  • gul peberfrugt
  • radisser
  • dild,
  • citron, lime,
  • græsk yoghurt
  • asparges

og sikkert lidt mere........ der dukker frem undervejs i "opskriften".

Jeg startede med at sætte noget røgeflis i vand, minimum ½ time, som skulle tilsættes under grillningen af laksen:

Så blev den kolde sovs rørt, og sat på køl:

  • 3dl græsk yoghurt
  • revet skal af en usprøjtet citron
  • saften fra samme
  • 3-4 spsk akaciehonning
  • smages til med salt og peber, og tilsættes slutteligt
  • en god håndfuld friskhakket dild.

De store rejer gøres klar til grillen, hvilket vil sige, med et par smørklatter hvidløgssmør, seasalt og rigeligt med dild:

Det tager kun ca. 5 minutter, så er rejerne røde, og kan tages af varmen og er klar til servering - stadig dejligt faste i kødet.

Herefter var det laksens tur...... den var jo krydret fra Royal Greenland, så jeg kom blot nogle citronskriver og lidt seasalt på......

Den kom på den godt og vel 200 grader varme grill MED røg...........

Ca. 20 minutter fik den på skindsiden, og imens lavede jeg den kolde salat m/ nye kartofler - og så var vi sådan set klar til at gå til bords med et glas kølig hvidvin:

Årha JA da ;-))) Jeg havde jo fine "bondeæg", og lærte at koge dem idag (TAK til Hamselle *s*), så de kom med "på afbud" :-)))

Dejlig portion.......

Og bedre endnu, da rejerne var befriet for skal...

Sommerlig mad på en - vejrmæssigt - stormende "efterårsdag", men det skal nu ikke slå mig ud af kurs :-)

/Trine


Toscana Laks
personer
Det skal du bruge:

Laks - toscanakrydret

Kartofler
Dild
Rød peber
Citron
Grønne asparges
Karotter

Hollandaisesovs

Sådan gør du:

Til laksen valgte jeg at servere

  • nye, cypriotiske kartofler
  • hollandaisesovs
  • gulerødder
  • grønne asparges samt ´
  • rejer og
  • RIGELIGT MED DILD, mums - endda den ÆGTE, der smager af noget.

Jeg snittede en rød peberfrugt, skivede en citron, og lagde det ovenpå laksen sammen med nogle gode kviste dild, som jeg pakkede i folie. For at undgå, at den "brænder på", når den lægges på grillen, lagde jeg den først på et stykke olieret bagepapir, og først herefter pakkes den i folie:

Efter ca. 25 minutter på grillen ved små 200 grader, så "fisken" således ud:

Den blev serveret med ovennævnte tilbehør, og det kan varmt anbefales - dog vil jeg sige, at hollandaisen fra K-salat ikke er noget at "skrive hjem om", så den fik faktisk et "pulver Knorr Hollandaise" - og se, kan vi begynde at snakke om en god sovs.

Lækker, saftig og velsmagende fisk:


 

Pangasiusfisk - og "DEM med ØWN"...
personer
Det skal du bruge:

Læs opskriften, og du vil finde ud af det

Sådan gør du:

Og "Jo, mine små kid, når I ikke er hjemme, skal vi have fisk" - og så kunne vi to "gamle r¤vhuller" ellers sidde og tygge os tandløse i en lækker fisk.

Og hvad var det så for en "underlig fisk", jeg havde tilberedt?

Tjah...... lidt af hvert, havde jeg ihvert fald fået samlet sammen, må jeg indrømme:

For et par uger siden var jeg i Metro, hvor jeg faldt over nogle dejlige fisk på dybfrost, selvom jeg foretrækker friskfangede. Det er dog nærmest en umulighed med netop denne fisk, som jeg har set blive solgt under MANGE navne. Den "værste" var ligegodt, da jeg så den solgt som "RØDTUNGE", der jo er VORES mest ædle fladfisk, og dyreste også. Så må det i hvert fald være en "fattigmands-rødtunge", for jeg gav kr. 19.95 + moms for et kilo.

Men det er altså en PANGASIUS - og jeg er sikker på, at i hvert fald een blogger vil kunne fortælle om den, da den vist nok kommer fra opdræt i hans område, Baltikum.....

Men altså, denne Pangasius er en "sjov fætter" - den afgiver ENORMT megen væske, når den tøes op, men når den er færdigtilberedt, er det en vidunderlig, fast, hvid fisk. Ikke megen smag, derfor de mange ingredienser....

  • parmaskinke
  • gulerødder
  • forårsløg

og en mængde mere.

Jeg skræller nogle få gulerødder, og snitter dem med mit "juliennejern" (en kartoffelskræller kan også bruges), ligesom jeg snitter nogle små forårsløg:

En lille skefuld smør smeltes ved svag varme, og grøntsagerne vendes forsigtigt deri, krydret med lidt salt og peber, indtil de er "medgørlige", og stadigt har "bid" - de må IKKE blive bløde...

De nu optøede pangasiusfilet'er - der er ret store, ca. 175 gr. pr. stk........

lægges på et par skiver parmaskinke. Jeg har valgt at bruge et stykke bagepapir som underlag, ellers er det næsten umuligt at styre skinke og fisk, der er meget "skrøbeligt"...... og krydres med Maldon salt og citronpeber:

Herpå lægges en god skefuld af de sauterede grøntsager:

Fisken foldes sammen - en halvdel over den anden, og fæstes med en kødnål:

Lægges på et smurt grill-fiskefad:

Og grilles på indirekte varme ca. 20 minutter:

Imens gøres tilbehør klar - herunder 

  • en pose "Knorr Hollandaise Rafinnement med hvidvin)
  • Friske grønne asparges
  • Ris, der er kogt, og som kommes i en ovnfast form, smurt med gargarine, så den kan vendes ud som en top (varmes på grillen eller i ovn, før servering)
  • samt citronbåd, tomat og brøndkarse

OG nogle lækre GOURMET REJER m/skal (det er HER, det med "øwnene" spiller ind).  - De var færdigkogte, og skulle blot tøes op. Uhm, de var gode.

Men nogen rejerpillerske bliver jeg ALDRIG - dog holdt det mig væk fra "blogsygen", mens jeg pillede.... sig mig, er I klar over, hvor mange gange man skal vaske hænder, under forberedelsen af et sådant måltid, for ikke at sovse kameraet til??? Nå, ingen har jo bedt mig om det, så det var lidt "off topic" *gg*

Og endeligt kunne vi sætte os tilbords....... det var slet ikke dårligt, skulle jeg hilse og sige.


 

Torsk i fad.
personer
Det skal du bruge:

Hvor er det lige, du skal kigge?🤭
NEDENFOR da

Sådan gør du:

Igår spurgte en bekendt, om jeg havde lidt inspiration til at tilberede torsk, og det har jeg faktisk. Normalt laver jeg det med laks, men torsk er bestemt ikke at foragte.

Jeg spurtede til Brugsen, der netop har FRISK FISKEdag om mandagen, og fik fat i nogle skønne torskefilet'er, der blot blev krydret med friskkværnet peber, Maldon salt og en skvæt friskpresset citronsaft:

Herefter blev "bunden" forberedt - jeg har idag valgt at bruge:

  • multifarvet peberfrugt
  • rødløg
  • forårsløg
  • små blommetomater

Snit alle grøntsagerne groft, og kom dem i et ovnfast fad. Krydr med, hvad du har lyst til - jeg brugte idag :

  • salt, peber,
  • løgpulver
  • Aromakrydderi
  • sellerisalt

og hældte en skvæt vand ved, så de ikke stegte tørre. Hvidvin kan også med fordel tilsættes.

De krydrede torskefilet'er blev lagt ovenpå, og der blev hældt en anelse god olivenolie over fisken (der jo er helt fedfattig), for at den ikke skulle blive tør og kedelig. Sluttelig lagde jeg en citronskive på hver filet.

Fadet kommes i en 225 grader varm ovn i en god halv times tid - så har grøntsagerne stadig "bid", og fisken er ikke "smattet".

Mens fisken stod i ovnen, kogte jeg små, nye Mallorca-kartofler, og lavede en god Hollandaise-sovs, tilsat et par tråde safran.

Jeg havde nogle Black Tiger rejer i fryseren, der lige fik en tur på grillen, og blev serveret med.

Velbekomme - og god aften :-)

/Trine

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 17:25

hvor er det en dejlig nyhed 👏👏🌹Du er bare sådan en stor inspiration til både festlige lejligheder og til ganske enkelt dagligmad. TAK ❤️

...
14.10 | 13:35

Søde Trine, du har en hjemmeside!!!!! Den skulle jeg haveopdagetfor længe siden...... Nu kan jeg beundre dine lækre påfund både her og på facebook 😍

...
26.11 | 13:55

Hej Trine. Jeg skal lige spørge hvor du køber de "spoonettes" henne? Hilsen Helle

...
26.11 | 13:42

Ih hvor ser din hjemmeside spændende ud, den bliver jeg nødt til at gemme. Jeg er sikke på jeg får stor glæde af den.

...
Du kan lide denne side