Opskrifter
Hovedretter/fisk

"Forstadsfruens" valgaften gik i fisk...........
personer
Det skal du bruge:

FISK

Sådan gør du:

valgfisk15092011 007.jpg

......... og i vist mere end een, forstand.

Der var ellers lagt op til hygge på hjemmefronten - med kun "vi to gamle" hjemme, skulle der FISK på menuen, så der blev provianteret i stor stil:

valgfisk15092011 001.jpg

Hvem sagde krise? Folk i den lokale Føjtex handlede stort ind - og var i godt humør, ønskede hinanden en god aften; selv dem, man ikke kendte. Især ville vittighederne hos bageren ingen ende tage, når folk skulle vælge, om de ville have rød eller blå valgkage......... jeg tog "lidt af hvert", og spekulerede på, om det manglende flag i den ene, var et tegn. Det skulle jeg så nok IKKE have spekuleret så meget over :-/

valgfisk15092011 019.jpg

Dagen var også startet godt - min søde nabo kom med 2 store bundter gladiolus til mig - bagefter kunne hun godt se, at det var den forkerte farve........

valgfisk15092011 006.jpg

Nå, men tilbage til fisken - altså den, der skulle spises... det "andet" kan man vel kalde en "kamel, der skal sluges", og den er lidt sværere fordøjelig........

Jeg havde købt et stykke fersk laks på godt og vel ½ kg - det blev smurt med akaciehonning, og krydret m/ citrus, Maldon Seasalt og citronpeber:

valgfisk15092011 002.jpg

Lagt på en grillplanke:

valgfisk15092011 003.jpg

Og så en tur på Den Grønne Bandit i ca. 40 min. v/ 80 grader, og tilsat godt med Jack Daniels træflis - sådan, så skal det bare lige afkøles...

valgfisk15092011 011.jpg

Mens laksen bliver grillet, laver jeg lidt "lyserød" dressing samt persillepesto, ligesom jeg har noget tomattapanade:

valgfisk15092011 010.jpg

Et discount ciabattabrød skæres i cm-tykke skiver, dresses m/ friskpresset citronsaft, en sqwizzzz olivenolie og drysses med lidt Maldon Seasalt:

valgfisk15092011 004.jpg

Sættes i en 225 grader varm ovn til de er sprøde og gyldenbrune - det tager ca. 10 min.

valgfisk15092011 009.jpg

Dem kalder jeg "Kusine Brød", fordi jeg har fået ideen fra min kusine!

Sådan, så langt, så godt:

valgfisk15092011 008.jpg

Nogle store rejer findes frem - de skal bare have 10-15 min. på grillen, så er de fint røde. De ryger dog på Fætter Weber, idet jeg ikke vil give dem røgsmag, som der jo er i Den Grønne Bandit idag.

valgfisk15092011 005.jpg

"Overskudsagtig", som jeg er i mine forventninger, hohoho......... går jeg igang med at lave et SOLSIKKEBRØD........ ja, hvis læserne ikke er kreative, men helt konkret opfattende, kan man sikkert kun se, at det er "gule tomater" (ikke et ord om, at det var det, min mand sagde, hmfr.........)

valgfisk15092011 012.jpg

Nå, men efterhånden har jeg alle ting klar, og kan anrette en

Fiske-tapas-tallerken

til os hver:

valgfisk15092011 014.jpg

Den indeholder, som det ses, lidt af hvert:

valgfisk15092011 015.jpg

Endnu en omgang perfekt varmrøget laks:

valgfisk15092011 016.jpg

2 slags laks - røget og gravad - m/ kaviar og hva' vi har, samt krebsehaler:

valgfisk15092011 017.jpg

De grillede kæmperejer, lidt alm. rejer, en kvart avocado m/ tunsalat - og derudover lidt æg, asparges og andre "planter":

valgfisk15092011 018.jpg

Nå, det var nu en hyggelig aften alligevel - selvom jeg hellere ville have vågnet op til et hvidt DK idag, end et rødt. Det er dog demokratiets nerve at tåle det, så TLØK til dem, der fik deres ønske opfyldt.

Og ha' en god dag, solen skinner trods alt :-)

/Trine


En klassiker - gammeldaws panerede rødspætter:
personer
Det skal du bruge:

Rødspætter OG persille, det er et must

Sådan gør du:

rødspætter11062011 012.jpg

Mit grøntsagsflip fra forleden med en SweetDeal, resulterede jo i bugnende lagre af nye kartofler og persille - og anvendes skal det saftsusme; og så smager det jo herligt tillige med :-)

Hvad er næsten mere nærliggende - lige bortset fra stegt flæsk eller frikadunser - end en gedigen rødspætte?

Så sådan blev det.

En tur i Inco og et besøg i fiskeafdelingen, hvor jeg nærmest blev jaget en skræk i livet af en næsten to meter lang sværdfisk: "Rør ved sejlet", sagde fiskemanden. Jeg nærmede mig tøvende - all right, fisken var stendød....... jeg rørte forsigtigt ved sejlet, og sprang en meter tilbage..... fiskemanden skreg af grin: "Jamen, det er jo blødt, som silke??? Jeg troede, det var hårdt, som sten", sagde jeg.... Nå, men det var åbenbart den vanlige reaktion for tøserøve :-)

Flåede rødspætter blev hjembragt, fin størrelse - 3 stk. pr. kg:

rødspætter11062011 003.jpg

rødspætter11062011 002.jpg

Som sagt, havde de en fin størrelse.....

rødspætter11062011 004.jpg

Men da jeg er ganske og aldeles "overfølsom" overfor fiskeben i munden, klipper jeg ALTID de små sideben af - hvilket naturligt reducerer fiskens størrelse:

rødspætter11062011 006.jpg

Nogle vælger at vende deres fisk i rugmel - her foretrækker vi gammeldags panering m/ æg og rasp:

rødspætter11062011 005.jpg

rødspætter11062011 007.jpg

Det siges, at en god fisk, skal have størrelse som et "lokumsbræt", dvs., een fisk pr. pande. Okay, nu har jeg en stor pande, og da jeg jo i forvejen amputerede benene på fisken, kunne jeg med snilde placere TO fisk på panden - disse blev blot brunet.....

rødspætter11062011 008.jpg

.... på hver side, naturligvis:

rødspætter11062011 009.jpg

Og herefter lagt i bradepanden, og sat i ovnen ved 150 grader, mens kartoflerne kogte, og sovsen blev lavet:

rødspætter11062011 010.jpg

"Det var der da ingen ben i", havde jeg nær sagt, på bedste "Minna"-vis....... for snart kunne vi sætte os til bords:

rødspætter11062011 011.jpg

Og indtage en lækker nystegt rødspætte m/ nye kartofler og persillesovs:

rødspætter11062011 012.jpg

rødspætter11062011 015.jpg

God dag derude i det danske sommerland  :-)

/Trine


Skønne rejer med et ugly fjæs.....
personer
Det skal du bruge:

Scroll lidt ned, så er du sød

Sådan gør du:

 

rejermedgrimtfjæs 020.jpg

Forleden i Føtex Food (Hey, til jer, der handler dér, vær OBS på, at Føtex' alm. katalog IKKE længere gælder i Food, bohhhhhh) - så jeg på dybfrost nogle "ret pæne" rejer, med et ugly fjæs.

Lige siden, har jeg overvejet, hvad jeg kunne stille op med sådan en æske...... ???

LYS IDÉ *pliiiing* - hjembragt blev lidt mere, så som:

  • frisk ananas,
  • frisk pasta m/ ricotta ost og spinat,
  • avocado,
  • snackpeber,
  • sugarsnaps,
  • hvidløgssmør,
  • citroner,
  • limefrugter,
  • stilktomater,
  • mm.

- altsammen dejlige tilbehørsting :-)

rejermedgrimtfjæs 001.jpg

Og hvad kan man så stille op med det?

Ja, til en start, blev rejerne taget ud af æsken - de var da godtnok lige stivfrosne, sågar frosset ind i en bund af is, men de blev "frigjort", og ingredienserne til marinaden blev sat frem:

rejermedgrimtfjæs 002.jpg

Kønne er de saftsusme da ikke, vel? ;-)

rejermedgrimtfjæs 003.jpg

En marinade af:

  • en skvæt hvidvin,
  • en sjat olivenolie,
  • saft fra ½ citron,
  • lidt saft fra ½ lime,
  • salt, peber,
  • hvidløg,
  • frysetørret dild, samt
  • ganske lidt ahornsirup (da jeg var udgået for akaciehonning)

blev blandet i en stor skål:

rejermedgrimtfjæs 005.jpg

Og snurret godt rundt:

rejermedgrimtfjæs 006.jpg

Rejerne blev puttet i marinaden, vendt godt rundt, så alle fik sig en "svømmetur" (vend dem flere gange undervejs):

rejermedgrimtfjæs 007.jpg

Og så var det, jeg opdagede, at jeg havde glemt at presse hvidløgsfed i marinaden, så wupti i med det, og igen blandet rundt:

rejermedgrimtfjæs 012.jpg

Jeg ville servere en "ring" af avocado og snackpeber til:

rejermedgrimtfjæs 008.jpg

Del avocadoerne i halve, snit dem, som vist på billedet - så er de lige til at skrabe ud med en teske.

Hak snackpeber, og bland avocadotern, snackpeber med salt, peber og citronsaft samt lidt dild i en skål.

rejermedgrimtfjæs 010.jpg

rejermedgrimtfjæs 011.jpg

Puttes i en olieret serveringsring, og sættes på køl til senere brug.

Rejerne har nu været i marinade i nær ved 4 timer, og hældes i et dørslag, så marinaden løber fra:

rejermedgrimtfjæs 013.jpg

De er pænt store - der var 15 rejer med vægt 800 gr. - og de sættes på spyd, 5 på hver:

rejermedgrimtfjæs 014.jpg

rejermedgrimtfjæs 015.jpg

En skive frisk ananas pro persona klargøres til grill - UDEN krydderier af nogen art - og lidt stilktomater dresses med olie, krydres med salt og peber, og er klar til at komme på grillen:

rejermedgrimtfjæs 009.jpg

Hele moletjavsen kommes på "Den Grønne Bandit": Det tog ialt ca. 15 minutter v/ 225 grader.

rejermedgrimtfjæs 017.jpg

(Kyllingestykkerne er til "drengene", hvis de ikke kan "nøjes" med rejer - OG til hundene).

Inde i køkkenet, tilberedes:

- frisk ravioli m/ ricotta-ost og spinat,

der vendes i smeltet hvidløgssmør sammen med nogle friske sugarsnaps:

rejermedgrimtfjæs 016.jpg

Baguette lunes på den varme grill, og en hjemmelavet 1000-øer-dressing fra forleden, serveres til:

rejermedgrimtfjæs 020.jpg

rejermedgrimtfjæs 021.jpg

Avocadoringen placeres på den grillede ananasring og toppes med frisk dild:

rejermedgrimtfjæs 022.jpg

De marinerede, grillede rejer - de var godtnok gode:

rejermedgrimtfjæs 023.jpg

Den lækre ravioli og de smagfulde tomater:

rejermedgrimtfjæs 024.jpg

Og slutteligt, de pillede rejer:

rejermedgrimtfjæs 025.jpg

Her valgte jeg at lave det til en hovedret, men rejerne kan jo fint bruges som en forret også. De er lækre og faste i kødet, og et par pakker ryger helt klart i fryseren, til senere brug i sommerens løb :-)

/Trine


Laks på grill.......
4 personer
Det skal du bruge:

Det gik i fisk

Sådan gør du:
Sådan gør du:

grillrøgetlaks12062010 008.jpg

Og jeg selv - stinker nærmest som et helt lejrbål....... der kom i hvert fald røg på...... men ikke mere, end der skulle :-)))

Alle de unge mennesker er ude denne week-end - yesyesyes!!!!! Så der skulle fisk på bordet.

Valget faldt på grillrøget, Toscana-krydret laks:

grillrøgetlaks12062010 001.jpg

Følgende blev fremtryllet:

  • nye, danske kartofler, der blev skrabet, kogt og afkølet,
  • en toscana-krydret laks blev hevet frem fra fryseren,
  • rå vanamei-rejer blev tøet op

og så havde vi iøvrigt

  • salat,
  • sugarsnaps
  • gul peberfrugt
  • radisser
  • dild,
  • citron, lime,
  • græsk yoghurt
  • asparges

og sikkert lidt mere........ der dukker frem undervejs i "opskriften".

Jeg startede med at sætte noget røgeflis i vand, minimum ½ time, som skulle tilsættes under grillningen af laksen:

grillrøgetlaks12062010 002.jpg

Så blev den kolde sovs rørt, og sat på køl:

  • 3dl græsk yoghurt
  • revet skal af en usprøjtet citron
  • saften fra samme
  • 3-4 spsk akaciehonning
  • smages til med salt og peber, og tilsættes slutteligt
  • en god håndfuld friskhakket dild.

grillrøgetlaks12062010 003.jpg

grillrøgetlaks12062010 004.jpg

De store rejer gøres klar til grillen, hvilket vil sige, med et par smørklatter hvidløgssmør, seasalt og rigeligt med dild:

grillrøgetlaks12062010 006.jpg

grillrøgetlaks12062010 005.jpg

grillrøgetlaks12062010 009.jpg

Det tager kun ca. 5 minutter, så er rejerne røde, og kan tages af varmen og er klar til servering - stadig dejligt faste i kødet.

Herefter var det laksens tur...... den var jo krydret fra Royal Greenland, så jeg kom blot nogle citronskriver og lidt seasalt på......

grillrøgetlaks12062010 007.jpg

Den kom på den godt og vel 200 grader varme grill MED røg...........

grillrøgetlaks12062010 013.jpg

grillrøgetlaks12062010 014.jpg

grillrøgetlaks12062010 018.jpg

Ca. 20 minutter fik den på skindsiden, og imens lavede jeg den kolde salat m/ nye kartofler - og så var vi sådan set klar til at gå til bords med et glas kølig hvidvin:

grillrøgetlaks12062010 019.jpg

Årha JA da ;-))) Jeg havde jo fine "bondeæg", og lærte at koge dem idag (TAK til Hamselle *s*), så de kom med "på afbud" :-)))

grillrøgetlaks12062010 020.jpg

grillrøgetlaks12062010 021.jpg

grillrøgetlaks12062010 022.jpg

Dejlig portion.......

grillrøgetlaks12062010 025.jpg

Og bedre endnu, da rejerne var befriet for skal...

grillrøgetlaks12062010 026.jpg

Sommerlig mad på en - vejrmæssigt - stormende "efterårsdag", men det skal nu ikke slå mig ud af kurs :-)

/Trine


Toscana Laks
personer
Det skal du bruge:

Laks - toscanakrydret

Kartofler
Dild
Rød peber
Citron
Grønne asparges
Karotter

Hollandaisesovs

Sådan gør du:

Til laksen valgte jeg at servere

  • nye, cypriotiske kartofler
  • hollandaisesovs
  • gulerødder
  • grønne asparges samt ´
  • rejer og
  • RIGELIGT MED DILD, mums - endda den ÆGTE, der smager af noget.

Jeg snittede en rød peberfrugt, skivede en citron, og lagde det ovenpå laksen sammen med nogle gode kviste dild, som jeg pakkede i folie. For at undgå, at den "brænder på", når den lægges på grillen, lagde jeg den først på et stykke olieret bagepapir, og først herefter pakkes den i folie:

Efter ca. 25 minutter på grillen ved små 200 grader, så "fisken" således ud:

Den blev serveret med ovennævnte tilbehør, og det kan varmt anbefales - dog vil jeg sige, at hollandaisen fra K-salat ikke er noget at "skrive hjem om", så den fik faktisk et "pulver Knorr Hollandaise" - og se, kan vi begynde at snakke om en god sovs.

Lækker, saftig og velsmagende fisk:


 

Pangasiusfisk - og "DEM med ØWN"...
personer
Det skal du bruge:

Læs opskriften, og du vil finde ud af det

Sådan gør du:

Og "Jo, mine små kid, når I ikke er hjemme, skal vi have fisk" - og så kunne vi to "gamle r¤vhuller" ellers sidde og tygge os tandløse i en lækker fisk.

Og hvad var det så for en "underlig fisk", jeg havde tilberedt?

Tjah...... lidt af hvert, havde jeg ihvert fald fået samlet sammen, må jeg indrømme:

For et par uger siden var jeg i Metro, hvor jeg faldt over nogle dejlige fisk på dybfrost, selvom jeg foretrækker friskfangede. Det er dog nærmest en umulighed med netop denne fisk, som jeg har set blive solgt under MANGE navne. Den "værste" var ligegodt, da jeg så den solgt som "RØDTUNGE", der jo er VORES mest ædle fladfisk, og dyreste også. Så må det i hvert fald være en "fattigmands-rødtunge", for jeg gav kr. 19.95 + moms for et kilo.

Men det er altså en PANGASIUS - og jeg er sikker på, at i hvert fald een blogger vil kunne fortælle om den, da den vist nok kommer fra opdræt i hans område, Baltikum.....

Men altså, denne Pangasius er en "sjov fætter" - den afgiver ENORMT megen væske, når den tøes op, men når den er færdigtilberedt, er det en vidunderlig, fast, hvid fisk. Ikke megen smag, derfor de mange ingredienser....

  • parmaskinke
  • gulerødder
  • forårsløg

og en mængde mere.

Jeg skræller nogle få gulerødder, og snitter dem med mit "juliennejern" (en kartoffelskræller kan også bruges), ligesom jeg snitter nogle små forårsløg:

En lille skefuld smør smeltes ved svag varme, og grøntsagerne vendes forsigtigt deri, krydret med lidt salt og peber, indtil de er "medgørlige", og stadigt har "bid" - de må IKKE blive bløde...

De nu optøede pangasiusfilet'er - der er ret store, ca. 175 gr. pr. stk........

lægges på et par skiver parmaskinke. Jeg har valgt at bruge et stykke bagepapir som underlag, ellers er det næsten umuligt at styre skinke og fisk, der er meget "skrøbeligt"...... og krydres med Maldon salt og citronpeber:

Herpå lægges en god skefuld af de sauterede grøntsager:

Fisken foldes sammen - en halvdel over den anden, og fæstes med en kødnål:

Lægges på et smurt grill-fiskefad:

Og grilles på indirekte varme ca. 20 minutter:

Imens gøres tilbehør klar - herunder 

  • en pose "Knorr Hollandaise Rafinnement med hvidvin)
  • Friske grønne asparges
  • Ris, der er kogt, og som kommes i en ovnfast form, smurt med gargarine, så den kan vendes ud som en top (varmes på grillen eller i ovn, før servering)
  • samt citronbåd, tomat og brøndkarse

OG nogle lækre GOURMET REJER m/skal (det er HER, det med "øwnene" spiller ind).  - De var færdigkogte, og skulle blot tøes op. Uhm, de var gode.

Men nogen rejerpillerske bliver jeg ALDRIG - dog holdt det mig væk fra "blogsygen", mens jeg pillede.... sig mig, er I klar over, hvor mange gange man skal vaske hænder, under forberedelsen af et sådant måltid, for ikke at sovse kameraet til??? Nå, ingen har jo bedt mig om det, så det var lidt "off topic" *gg*

Og endeligt kunne vi sætte os tilbords....... det var slet ikke dårligt, skulle jeg hilse og sige.


 

Torsk i fad.
personer
Det skal du bruge:

Hvor er det lige, du skal kigge?
NEDENFOR da

Sådan gør du:

Igår spurgte en bekendt, om jeg havde lidt inspiration til at tilberede torsk, og det har jeg faktisk. Normalt laver jeg det med laks, men torsk er bestemt ikke at foragte.

Jeg spurtede til Brugsen, der netop har FRISK FISKEdag om mandagen, og fik fat i nogle skønne torskefilet'er, der blot blev krydret med friskkværnet peber, Maldon salt og en skvæt friskpresset citronsaft:

Herefter blev "bunden" forberedt - jeg har idag valgt at bruge:

  • multifarvet peberfrugt
  • rødløg
  • forårsløg
  • små blommetomater

Snit alle grøntsagerne groft, og kom dem i et ovnfast fad. Krydr med, hvad du har lyst til - jeg brugte idag :

  • salt, peber,
  • løgpulver
  • Aromakrydderi
  • sellerisalt

og hældte en skvæt vand ved, så de ikke stegte tørre. Hvidvin kan også med fordel tilsættes.

De krydrede torskefilet'er blev lagt ovenpå, og der blev hældt en anelse god olivenolie over fisken (der jo er helt fedfattig), for at den ikke skulle blive tør og kedelig. Sluttelig lagde jeg en citronskive på hver filet.

Fadet kommes i en 225 grader varm ovn i en god halv times tid - så har grøntsagerne stadig "bid", og fisken er ikke "smattet".

Mens fisken stod i ovnen, kogte jeg små, nye Mallorca-kartofler, og lavede en god Hollandaise-sovs, tilsat et par tråde safran.

Jeg havde nogle Black Tiger rejer i fryseren, der lige fik en tur på grillen, og blev serveret med.

Velbekomme - og god aften :-)

/Trine

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.07 | 15:37

Nej hvor er det HELE LÆKKERT 😋

...
26.07 | 02:12

😍😍😍😍😍💋

...
01.03 | 20:32

Vildt gode opskrifter

...
16.11 | 19:41

Hej Klaus. Mange tak for din venlige kommentar Jeg har lagt en del opslag ind på FaceBook https://www.facebook.com/trine.h.grosen
God aften - hilsen Trine

...
Du kan lide denne side