Opskrifter
Hovedretter/KALKUN:

Nyt "legetøj" - og kalkunlår....
personer
Det skal du bruge:

Bare rul lidt længere ned

Sådan gør du:
Jeg har fået nyt "legetøj" - jeg er blevet EGGhead, og har fået en keramisk grill - et ægte GRØNT ÆG

Tirsdag, hundetræningsdag - ja, nu har I vist snart fattet det - så jeg havde egentlig blot tænkt på lidt let fra "Deli'en"...... men ak, da jeg kom gennem grøntafdelingen i SuperBest, kunne jeg ikke stå for

- blomkål,
- et bundt hvide asparges for sølle 12,95 kr.,
- forårsløg

Og ærligt talt: det står sig ikke så godt til rugbrødsmadder, vel?

Så jeg tænkte i baner af........ karbonader

Men BUM, så kom jeg forbi fjerkræsdisken, og op i vognen formentlig SPRANG nogle fine kalkununderlår på ca. 460 gr. stk/gennemsnit. Det er saftsuseme mange år siden, jeg er faldet over sådan nogle, så tjuhej, hjemad, det gik, med mine indkøb:





Hvert lår fik et par rids i "overfrakken" - og nogle af dem blev rullet i SR LemonadeRub, og andre blot krydret med Maldon Seasalt og groft citronpeber:

















INDRØMMET - Det ÉR en fornøjelse at tænde op i en keramisk grill; ingen dikkedarer, den lystrer bare, og har du haft åbnet låget, går der nærmest NUL sekunder, før temperaturen er oppe igen, når låget lukkes Man fristes næsten til at sige:

I LIKE





Udover grøntsagerne, lavede jeg "halve kartofler" fra Flensted, som jeg dressede med lidt olivenolie og akaciehonning, og så fik de et drys frysetørret timian, Maldon Seasalt og citronpeber:





Sådan - 8 pænt store kalkunlår á ca. 460 gr./stk. på BGE Large (så er der til madpakker også):





Og efter ca. en time v/ omtrentligt 170 grader:





Og efter godt og vel halvanden time - DONE





Så kom halve tomater m/ persillepesto, cheddarost og omviklet med bacon, samt forårsløg omviklet med bacon, på grillen:









Værsgo', så er der serveret:





Godtnok dejlige kalkunlår:





Der er jo slet ikke noget at være "bange for" med en kulfyret grill - faktisk kan jeg næsten ikke få armene ned af begejstring

Kalkunroulade - et testforsøg....
personer
Det skal du bruge:

Kalkunbryst m.m.

Sådan gør du:
 

Jeg har lovet en bekendt på et grillforum at teste nogle såkaldte "grill-ark", der endnu ikke er i handlen herhjemme, men en stor succes bruges i USA.

Det er finérark af forskellige træsorter, alle under 1 mm i tykkelsen, og ideen er, at de ved brug på grill, afgiver en moderat røgsmag, så man er fri for at bøvle med træflis, røgesmuld etc.

Til mit første forsøg, valgte jeg at lave en kalkunroulade, idet jeg vurderede, at kalkun, der er meget smagsneutralt, ville kunne tage fint imod røgsmagen. Af samme årsag, har jeg også kun brugt salt og peber som krydderi til nedenstående middagsret, for ikke at "forvirre" smagsløgene.

Jeg valgte, blandt de mange forskellige sorter, jeg har fået tilsendt, at bruge "US alder" - hvilket på dansk vil sige: rød-el.

Arkene lægges i blød i vand min. 15 minutter før brug:

Kalkunrouladen, vil jeg servere med "kartoffelmursten", en let salat samt en krydret "dyppelse".

Lad mig først gå igang med

Kalkunrouladen:

Mange vælger at fylde en sådan med pikantost, men jeg synes det giver en "grynet" fornemmelse efter tilberedning, så jeg valgte at lave en kryddersmør, velvidende, at smøret naturligvis smelter, men dermed kan det jo modvirke evt. tørhed i kødet.

Jeg tog:

  • 250 gr. Lurpak
  • 4-5 skatlotteløg i tern
  • en håndfuld soltørrede tomater i tern
  • 1 solohvidløg
  • en god håndfuld hakket persille
  • salt, peber

og rørte det hele sammen i en skål:

Ca. halvdelen bruges til kalkunbrystet og den anden halvdel til den krydrede "dyppelse".

Et kalkunbryst på 800-900 gr. "flækkes":

Smøres med et jævnt lag af kryddersmør:

Nogle tynde skiver parmaskinke lægges nu på:

Og kalkunbrystet rulles atter sammen til en roulade, krydres med Maldon Seasalt, og bindes med køkkengarn:

De opblødte grillark pensles med lidt olie:

Herpå lægges kalkunbrystet, og det hele bindes igen med lidt køkkengarn:

Hele baduljen lægges nu på grillen v/ ca. 230 grader - på INDIREKTE varme, altså IKKE direkte over flammerne:

Jeg gav rullen ca. 50 minutter, og til sidst kan man se, at enderne på grillarkene begynder at tage farve - dermed kommer så også røgudviklingen/-smagen:

Mens kalkunrouladen stille og roligt muntrer sig på grillen, går jeg igang med at lave

Kartoffelmursten:

Nogle store bagekartofler skrubbes godt:

Fra midten (for at få de største stykker) skæres nu et par cm-tykke skiver:

Disse skæres til en firkant:

Pensles med lidt margarine/smør/olie og krydres efter smag og behag:

Kartoffelmurstenene får en tur på grillen, over direkte varme, for at få "striber":

Herefter pakkes de ind i bagepapir, og lægges i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter, så de er møre, når kødet er færdigt.

Nu er turen kommet til

"Dyppelsen":

Resten af kryddersmørret smeltes i en gryde, uden at blive brunt:

Tilsæt ca. 4 dl. hønsefond (jeg har bare lavet den af Knorr Fond du Chef):

Lad det småsimre for middelvarme, til det er "kogt ind" til jævn konsistens:

Jeg valgte at servere "dyppelsen", som den er her, men overvejede et øjeblik at blende den - det må forsøges næste gang.

Salaten

er ganske simpel:

  • Plukket salat - gerne med røde blade iblandt
  • blancherede thai-asparges
  • rødløg i skiver
  • et par cherrytomater
  • pinjekerner

og en let dressing af:

  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. akaciehonning
  • salt, peber

Røres hurtigt sammen, og får en lidt tyk konsistens, hvoraf der kun lige skal "dresses" med lidt over den friske salat:

Kalkunrouladen er nu færdig:

Jeg har ladet den hvile 5-10 minutter, før jeg pakker den ud. Jeg synes, den er kedeligt bleg, så jeg giver den lige en "rundtur" på den varme grillrist:

Jeg må sige, jeg er meget overrasket over, hvor saftig, den er, da jeg skærer den - og den er jo vel at mærke gennemstegt:

Anrettes på en tallerken med de øvrige ting:

Pyntes af med et par skiver ristet parmaskinke:

Her den enkle salat:

De færdige kartoffelmursten, der faktisk har en helt anden "smag", end en alm. bagekartoffel, lækker og "cremet" er den:

Og her "dyppelsen", der smagte vidunderligt:

Overordnet set må jeg sige, at jeg synes det er så som så med røgsmagen fra grillarkene. MEN de er virkeligt gode til et stykke kød, som kalkun, idet det helt klart skaber en anden "fugtighed/saftighed", når kødet er pakket ind på den måde.

Flere forsøg venter........

God week-end.

/Trine


Sprængfarlige Klara klukker lystigt på rundtossen....
personer
Det skal du bruge:

KALKUN

Sådan gør du:
 

Og så er det, at jeg lige har erfaret, at Klara Kluk faktisk er en høne - men i mit hus, er hun altså en kalkun!

Forleden faldt jeg over en mini-kalkun - 4,2 kg. Ikke alverden, men dog: en kalkun.

Den blev tøet op, hvorefter jeg puttede den i en pose med en god håndfuld salt, lidt vand til at "smelte" salten, bandt en knude, og lagde den i køleskabet et døgns tid - så havde vi en "letsprængt" kalkun. Især lårene tog godt imod saltopløsningen:

Fordelen ved denne metode er, at man undgår en totalt udpint og tør kalkun. Jeg ville ikke tilberede den med alverdens dikkedarer, men ganske enkelt på grill på "low and slow" - igen for at undgå et skraldende tørt stykke fugl.

Så pipsen kom simpelthen på rundtossen, og ud på Fætter Weber, det gik. En dryppakke med løg, gulerødder og hals/vinger samt vand blev sat under, så der var til sovs senere:

Her er "hun" efter 1 time:

Efter 2 timer - hvor hun lige pensles med lidt smeltet margarine og får et drys seasalt på skindet:

Det går stille og roligt derud af, grillen ligger helt stabilt på ca. 125 grader - alt er, som det skal være:

Efter 3 timer - hun begynder da at blive pænt solbrændt nu:

Efter 4 timer:

Og så skruede jeg op for brænderne de sidste ca. 45 minutter: op på 230 grader, og efter små 5 timer, var kalkunen i hus:

Det var også lige i sidste øjeblik, for ellers havde den vist parteret sig selv ude på grillen - den var MØR og saftig.

Normalt skal man især passe på med lårene, der kan blive så gevaldigt tørre.  Mange vælger at "bardere" dem - dvs. indpakke dem i fersk spæk, men det gør jeg aldrig. Lige præcis her, var lårene næsten noget af det mest lækre, grundet at de havde taget så godt imod salten - OG så skete der faktisk helt utilsigtet det, at væsken i dryppakken havde rigelig "høj vandstand", så når kalkunen snurrede rundt, blev lårene de første par timer faktisk dyppet i væsken - dermed undgik jeg også tørre lårbasser:

Blev serveret med pillekartofler, grøntsager, drueagurker og skysovs:

Dejlig sommerspise - som mange nok ellers forbinder med julemad.

God regnvejrsdag til alle :-)'

/Trine


Da Klara Kluk blev solbrændt...
personer
Det skal du bruge:

Mini-kalkun
div. rodfrufter

samt, hvad du kan læse dig til nedenfor

Sådan gør du:

Oversættelse: Helgrillet kalkun!!!

Igår købte jeg en mini-kalkun på 4.4 kg.

Den skulle tilberedes på grill - low and slow - med diverse råvarer, der vist taler for sig selv:

Jeg fik "rovdyret" rengjort, ligesom tilbehøret blev klargjort....

Så kom "Klara" - der nu var krydret med salt og peber - i en stor foliebakke, og rodfrugterne/grøntsagerne blev lagt ved, vand blev tilsat, og ud på Fætter Weber gik det over stok og sten.

Efter en times tid ved godt 100 grader, så "hun" sådan ud:

Jeg øgede herefter varmen til små 150 grader, hvor jeg lod "hende" stå og hygge sig i yderligere 3 timer - altså 4 timer ialt ved lav varme, hvilket gør, at man bestemt ikke får nogen tør kalkun. De sidste par timer, pakkede jeg lårbasserne ind i staniol, dermed var jeg fri for at "bardere" med spæk......

Undervejs, "dryppede" jeg kalkunen flere gange med stegefond, ligesom den af og til fik en "sjat" flydende margarine og lidt mere vand tilsat - det er jo et nærmest fedtfrit stykke kød ellers....

Det var bare et snit med en skarp kniv, for at løsne det sprøde skind - og lårstykkerne faldt af, helt af sig selv...

Jeg serverede de tilhørende rodfrugter/grøntsager til, samt en god, fast pillekartoffel, drueagurker samt tyttebærsyltetøj, og så naturligvis en god sovs, der kunne hænge ved, lavet af stegeskyen, tilsat lidt "rød mælk":

Nåh ja, Romanesco-kål blev der også serveret til - det er da vældig dekorativt - "skal du ikke have foto af det også", brølede min datter, der syntes, hun var ved at dø af sult, hahah.

Så jo, det tog jeg da lige *sss*

Velbekomme - og god aften :-)

/Trine


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 17:25

hvor er det en dejlig nyhed 👏👏🌹Du er bare sådan en stor inspiration til både festlige lejligheder og til ganske enkelt dagligmad. TAK ❤️

...
14.10 | 13:35

Søde Trine, du har en hjemmeside!!!!! Den skulle jeg haveopdagetfor længe siden...... Nu kan jeg beundre dine lækre påfund både her og på facebook 😍

...
26.11 | 13:55

Hej Trine. Jeg skal lige spørge hvor du køber de "spoonettes" henne? Hilsen Helle

...
26.11 | 13:42

Ih hvor ser din hjemmeside spændende ud, den bliver jeg nødt til at gemme. Jeg er sikke på jeg får stor glæde af den.

...
Du kan lide denne side