Julefrokost.

Familie-jule-"frokost".....

 

.....og så er vi ved at være fremme ved "julesul".....

Årets familiejulefrokost blev i den grad anderledes, end den har været i alle de år, jeg kan huske tilbage. Jeg har stået for julefrokosten de sidste 24 år, og jeg er "fed up" med at tilberede fiskebord, lune retter, julesul, osteanretning m.v. Det hænger mig langt ud af halsen, og de sidste mange år har jeg følt, at "det var jo lige igår, jeg lavede det sidst".

Så i år tog jeg den simpelthen over tværs, og lavede menuen om. Årsagen var egentlig, at jeg for et stykke tid siden, havde erhvervet mig et par "SweetDeals" på nogle "fiskelagkager". Og det satte det hele igang.

fiskelagkager blev bestilt og hentet:

Det var yderst lækkert - brød med god struktur, lagt sammen med æg, rejer og laks og en lille smule mayo - virkelig dejligt.

Så gik jeg igang på min grønne bandit - en lakseside blev varmtrøget:

Jeg penslede den rå laksefilet med akaciehonning, krydrede med SantaMaria Citruskrydderi, groft peber, Maldon Seasalt, og dryssede slutteligt med mandelflager.

Laksen røg på den grønne bandit v/ ca. 90 grader, og fik en lille time.

Blev serveret med gode, hvide asparges, samt en lækker

SKALDYRS-salat:

Denne tilberedte jeg således:

Lige dele ægte mayo og creme fraiche 38% (og det SKAL være 38%, ellers bliver dressingen tynd):

smages til med:

  • friskpresset citronsaft,
  • salt,
  • hvid peber,
  • sukker

Heri vendes:

  • Crab Cut (uægte krabbekød, kalder jeg det),
  • krebsehaler,
  • rejer
  • asparges

Som "brød", blev retten ledsaget af små croissanter:

Så kommer vi til det varme/lune......

En langtidsgrillet gås på 5,2 kg.

Gåsen blev krydret med salt og peber indvendigt, og herefter fyldt med madæbler og svesker. Drysset godt med salt udvendigt, og så røg den på Fætter Weber i 8 timer v/ 100 grader.

Så var der den langtidsgrillede and på 3,0 kg.:

Den fik næsten samme "behandling", som gåsen - dog fik den kun 6 timer v/ 100 grader, og så var den fyldt med svesker og abrikoser.

 Den var lige ved at blive for "solbrændt", for jeg ville lige give den lidt ekstra varme de sidste 5 minutter, så jeg tog "skorstenen" af den grønne bandit - og så to det ellers fat, skal jeg love for. Men det var kun "kosmetisk;, smagen var gæv ;-)

Til fjerkræet serverede jeg halve pærer, fyldt med ribsrødvinsgele samt godt, groft brød, smør og rødkål:

Så var der juleskinken på 3,5 kg.

Egentlig var det bare en "partyskinke", men den fik julekluns på, da jeg smurte den med Ravigotte (jeg bryder mig IKKE om sennep) og dryssede godt med brun farin.

Så fik den 3 timer i ovnen v/ 175 grader.

Til denne, blev serveret små brunede kartofler (og jeg SNØD, jeg købte skisme glaskartofler, men HUSK, det skal være "perlekartofler", de er gode):

For lav varme, smeltes alm. sukker på en pande, en smørklat tilsættes, og kartoflerne får ligeså stille lov til at stå og hygge sig der, til de er jævnt brune og blanke.

Og hvad hører til juleskinke og sukkerbrunede??? Jo da, grønlangkål:

Hvis du er fedtforskrækket, så spring dette punkt over .

En opbagning laves: Margarine smeltes i en gryde, mel tilsættes, og blandingen røres blank. Så tilsættes rød mælk, til opbagningen har en passende konsistens. Nu tilsættes hakket grønkål i rigelige mængder, koges godt igennem, så kålen bliver mør - smages til med salt, hvid peber og sukker.

Nu var de fleste "stået af", men dessert skulle der også være....

Så jeg havde lavet et par "flødeostelagkager" - opskriften findes på www.arla.dk - eller i een af de gamle Karolines Køkken-bøger.

Den ene blev "julet":

Toppen var nemlig Amarena-kirsebær, åha, det var godt.

Den anden var mere "sommerlig" - med friske frugter:

Julesnolder:

Og frugter, skal der til:

Og således blev "frokosten" til en "middag", der blev særdeles positivt modtaget (ellers ville tjansen også være ledig fra næste år, hehe):

Godt, folk var modtagelige for "take away", så alle har vist nem mad idag, incl. os selv :-)

God søndag derude :-)

/Trine


Familiejulefrokost 2010

Igennem 25 år, har vi holdt julefrokost for familien - og altid 2. juledag. Det var ved at kvæle mig til sidst, jeg syntes, jeg stod i køkkenet hele julen, så forrige år meddelte jeg, at vi fremover gerne vil stå for julefrokosten, MEN på den betingelse, at den afholdes FØR jul.

Den idé blev fint modtaget, og sidste år var første gang, vi gjorde det. Igår blev så 2. gang, og det var smadderhyggeligt.

Jeg mærker mere overskud og energi til at lave lidt om på retterne, så det ikke føles som "samlebåndsarbejde". Så selvom det er "julemad", er der pillet lidt ved "traditionerne".

Vi starter naturligvis med et fiskebord:

Bestående af:

Stegte sild i eddike, m/ masser af løg:

  • Marinerede sild m/ rødløg og kapers,
  • kryddersild m/ salatløg,
  • en lille skål med vagtelæg og cherrytomater
  • halve æg

hertil serveres en hjemmelavet karrysalat, som jeg glemte at fotografere ;o)

Makrel i tomat for dem, der ikke er til silden:

En ordentlig omgang rejer m/ "næsten-hjemmerørt" mayo:

Sprøde, nystegte rødspættefilet'er m/ remo:

Nu har jeg ikke fået taget fotos af "dyppelsen", men som vores svigersøn sagde, da han sad og gaflede en sildemad MED remoulade i sig: "der er godtnok mange GULE ting", hehehe.........

Og så var der røget ål m/ lun scrambled eggs:

Egentlig var bunden så rigeligt lagt, men en lun buffet skulle vi nu også have:

Bestående af:

Medisterrundkørsel m/ æbler, rødløg og timian:

Juleskinke i forringet billedkvalitet ;oP

Hertil kunne man frit vælge mellem:

  • Stuvede hvidkål (som faktisk var spidskål)
  • Grønlangkål:

  • Sprængt andebryststeg
  • svinemørbrad m/ overfrakke:

Serveret med

  • frisk rødkålssalat  m/ vindruer og appelsin, samt
  • lun rødkål, tyttebær og rødbeder:

Og "Harrys billetter" skulle vi også have - nogle vil have høns i asparges, andre foretrækker ærter/gulerødder/skinke - så det blev til et "mixed" fad:

Og så var der "eksperimentet"......... fyldt svinekrone.

Jeg fik slagteren til at lave 2 stykker svinefilet til mig, hvor benene var skåret fri:

Han må have været i julehumør, for jeg havde forventet mindst en hundredekroneseddel mere, pr. kamstykke  :o)

De to kamstykker syes sammen, HVIS man husker at købe en stor kødnål - uden en sådan, måtte jeg "hægte" den sammen med kødnåle:

Sådan, så har vi "kronen", der placeres i et fad, krydres med salt og peber, og sættes i ovn/på grill, så den bliver pænt brun - ca. 220 grader:

Jeg havde lavet en grov æbleflæsk af dejlige Belle de Boscop-æbler:

Efter ca. 1 time på grillen, hældte jeg æblerne i hullet af kronen, og det blev grillet med den sidste time, så "kronen" ialt fik 2 timer.

Benene blev lidt mørke, men de blev pakket med staniol, idet de jo udgør det som et håndtag på selve "filet-stykket" - ja, det ligner en "kotelet m/ håndtag", når det er skåret, men "fotografen" var lidt langsom igår.....

Toppes med bacon før servering:

Og så blev der sluttet af med

  • div. oste
  • smørtyve
  • frugtsalat

Og så fik de ikke mere for den 25-øre - jo, madpakker med hjem :o)

God lørdag til alle fra et snedækket Århus :-)

/Trine


Menu-forslag til julefrokost.

Sådan gør du:

Igår var det tid for den årlige julefrokost for hundeholdet. Sidste år, valgte jeg at lave en "vildtmenu", men i år skulle det være en traditionel julefrokost. Dvs. det blev nu blot et udvalg af traditionelle ting, for jeg kunne da sagtens have fundet på 20 ting mere, men der skal vel være måde med galskaben.

Så her er, hvad jeg valgte at servere i denne omgang:

Lune fiskefilet m/ grov remoulade.

Rejer m/ mayonaise (Tip: Jeg bruger mayo fra pose, og rører lidt flødeskum i, så bliver den "let" - ikke at forveksle med "light")

Røget ål m/ røræg.

Sildefad - her med marinerede sild og rødløg/kapers, samt julesild (den smager GODT) - serveret med æg og tomat samt karrysalat. (mayo, salt, peber, lidt sukker, rigeligt med karry, samt små snitter af æble).

Røget laks m/flødestuvet spinat (hele blade)

Julemedister, helstegt skinke samt flødestuvede hvidkål.

Æbleflæsk.

Sprængte andelår m/ appelsinsalat samt svinekam m/ rødkål.

Tarteletter m/ høns i asparges.

Og slutteligt: Brie m/ frugtsalat og smørtyve.

Jeg har simpelthen droppet "sulefad" m.v., for det bliver alligevel aldrig rørt. Der er jo mange andre ting, man kan servere til et julebord, og det her var så blot et udvalg, der måske kan give lidt inspiration - selvom jeg synes julefrokosten er frygtelig traditionel og lidt kedelig at tilberede.

Nå, men det blev meget værdsat, så pyt med at det er trivielt at lave.

Fredag i næste uge går det løs igen.......

God week-end.

/Trine


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 17:25

hvor er det en dejlig nyhed 👏👏🌹Du er bare sådan en stor inspiration til både festlige lejligheder og til ganske enkelt dagligmad. TAK ❤️

...
14.10 | 13:35

Søde Trine, du har en hjemmeside!!!!! Den skulle jeg haveopdagetfor længe siden...... Nu kan jeg beundre dine lækre påfund både her og på facebook 😍

...
26.11 | 13:55

Hej Trine. Jeg skal lige spørge hvor du køber de "spoonettes" henne? Hilsen Helle

...
26.11 | 13:42

Ih hvor ser din hjemmeside spændende ud, den bliver jeg nødt til at gemme. Jeg er sikke på jeg får stor glæde af den.

...
Du kan lide denne side